Jautri un interesanti fakti par tehnoloģijām

Pēdējā gadsimta laikā tehnoloģijas ir strauji attīstījušās, veidojot mūsu dzīves, darba un saziņas veidu. Viedtālruņi, datori un internets – tās ir lietas, bez kurām mēs vairs nevaram iedomāties savu ikdienu.  Šajā rakstā mēs iedziļināsimies jautros un interesantos faktos, kas noteikti Jūs pārsteigs. Šie fakti ir tikpat aizraujoši kā kazino bonusi, turpiniet lasīt, lai uzzinātu vairāk!

 

1.     Pirmais rokās turamais tālrunis

Vai zinājāt, ka pirmais rokas telefons tika izgudrots 1973. gadā? To izveidoja uzņēmums Motorola, un to sauca par DynaTAC 8000X. Tas bija liels un smags, DynaTAC 8000X svēra teju kilogramu. Šim tālrunim bija īss akumulatora darbības laiks, apmēram 30 minūtes. Šo tālruņu īpašniekiem bija nepieciešamas 10 stundas, lai to pilnībā uzlādētu.

 

2.     Pirmais klēpjdators

Osborne 1 – ne visi zina, bet tieši šis klēpjdators 1981. gadā iezīmēja ēru, kas mainīja mūsu priekšstatus par datoriem. Osborne 1, ko izstrādāja Osborne Computer Corporation, bija pirmais komerciāli veiksmīgais klēpjdators. Lai gan Osborne 1 bija iespaidīgs savam laikam ar 5 collu ekrānu, diviem diskdziņiem un 64 kB atmiņu, tas nebūt nebija vieglākais ceļabiedrs – tā svars sasniedza 24 kg! Mūsdienās klēpjdatori ir eleganti, viegli un daudz jaudīgāki, kas liecina par straujo tehnoloģiju attīstības tempu.

 

3.     E-pasts

E-pasts radās vēl pirms pasaules tīmekļa un ir kļuvis par neatņemamu mūsdienu saziņas sastāvdaļu. 1960. gadu sākumā MIT izstrādāja pirmo e-pasta sistēmu kā daļu no programmas Compatible Time-Sharing System (CTSS). Šī sistēma ļāva lietotājiem sazināties savā starpā. Tomēr Rejs Tomlinsons no Bolt, Beranek and Newman (BBN) tiek uzskatīts par pirmo cilvēku, kurš nosūtījis e-pastu 1971. gadā caur tīklu. Viņš izmantoja simbolu “@”, lai apzīmētu saņēmēja mašīnu. Kopš tā laika e-pasts ir attīstījies, kļūstot par galveno saziņas veidu gan personīgajā, gan profesionālajā jomā.

 

4.     Pirmā datorspēle

Pirmā datorspēle, ko sauc par Tennis for Two, tika izveidota 1958. gadā. Šo inovatīvo spēli izveidoja Viljams Higinbothems, fizikas students, kurš strādāja Brookhaven Nacionālajā laboratorijā. Izmantojot osciloskopu kā displeju un vienkāršu pogu paneli vadībai, Higinbothems radīja aizraujošu divu spēlētāju spēli, kurā virtuālās raketes lidoja pa ekrānu, sitot bumbu turp un atpakaļ. Šī spēle ne tikai izklaidēja, bet arī kalpoja kā zinātnisku pētījumu rīks. Higinbothems izmantoja to, lai pētītu cilvēka reakcijas laiku un roku koordināciju.

 

5.     Interneta pirmsākumi

Interneta pirmsākumi meklējami 1960. gados, kad tika izveidots ARPANET, datoru tīkls, kas savienoja ASV Aizsardzības departamenta pētniecības iestādes. Šis tīkls kalpoja par pamatu mūsdienu internetam.

 

6.     Pirmā datorpele

Pirmo datorpeli 1964. gadā izgudroja Duglass Engelbārts. Engelbārts, inženieris un izgudrotājs, izstrādāja peli kā daļu no lielāka projekta, kura mērķis bija uzlabot cilvēka un datora mijiedarbību. Pirmā datorpele sastāvēja no koka apvalka, diviem metāla ritenīšiem un vienu pogu virsū.

 

7.     QWERTY tastatūras izkārtojums

QWERTY tastatūras izkārtojums, kas mūsdienās ir standarts lielākajā daļā ierīču, tika izstrādāts 1870. gados rakstāmmašīnām nevis ērtībai, bet gan rakstīšanas ātruma samazināšanai! Šodien QWERTY tastatūras izkārtojums var šķist mazliet neloģisks, tomēr tā izveidei bija viltīgs mērķis. 19. gadsimta beigās, kad tika izgudrotas agrīnās rakstāmmašīnas, taustiņi bija novietoti tuvu viens otram.

Ātri rakstot, taustiņi bieži iesprūda, radot daudzas kļūdas. Lai novērstu šo problēmu, Sholes un Glidden, divi rakstāmmašīnu izgudrotāji, nolēma pārkārtot tastatūru. Viņi novietoja visbiežāk lietotos burtus (“e”, “t”, “a”, “o”, “i”) tālāk viens no otra, tādējādi radot sarežģītākus vārdu rakstīšanas modeļus.

Leave a Comment