Jautājums kurš nomoka daudzus – Vai drīkst nēsāt mirušā cilvēka mantas?

Nekas šajā dzīvē nespēs pastāvēt mūžīgi. Nāve ir loģisks dzīves ceļa noslēgums, to nevar paredzēt vai mainīt. No tās nav iespējams izvairīties vai tai pretoties. Bailes no nezināmā rada daudzus māņus un pieņēmumus, kas saistīti ar nāvi, jo gluži vienkārši neviens nezina, kas aiz tās seko. Vai pastāv pēcnāves dzīve un vai dvēsele tiešām ir nemirstīga?

Cilvēks paliek dzīvs tik ilgi, kamēr par viņu atceras. Aizgājēja personīgās mantas kļūst par sāpīgu atgādinājumu viņa tuviniekiem. Daži uzskata, ka var droši valkāt mirušā drēbes, tajā nav nekas briesmīgs vai nepieņemams. Visai bieži pēc cilvēka nāves paliek daudz labu mantu, drēbju un apavu, ko gluži vienkārši žēl mest ārā. Ko lai dara?

Psihologu viedoklis

Uz jautājumu, vai drīkst valkāt mirušā drēbes, psihologi vienprātīgi atbild: „Nē, nedrīkst”. Valkājot mirušā drēbes, viņa radinieks, draugs vai tuvinieks nepārtraukti par viņu atcerēsies. Protams, mirušā piemiņa jāgodā, bet ne jau šādā veidā. Šādas drēbes var izraisīt paniku, nepamatotu trauksmi, ne vienmēr gaišas skumjas un pat psihiskus traucējumus. Šādi var iedzīvoties depresijā vai kādā nopietnākā psihiskā saslimšanā.

Ja pēc nelaiķa palikusi dārga ādas jaka, nebūtu prātīgi to vienkārši izmest, taču nebūtu ieteicams vilkt to sev mugurā uzreiz pēc skumīga notikuma. Labāk nolieciet to tālāk no acīm, nogaidiet kādu pusgadu un tikai tad varat to pielaikot, vai arī vienkārši kādam uzdāvināt.

Pastāv viedoklis, ka mantas spēj uzkrāt sava īpašnieka enerģiju. Tā ir taisnība. „Enerģētiskā līmeņa atmiņu” neviens nav atcēlis, tas nozīmē, ka reiz nelaiķim piederošā juvelierizstrādājuma nēsāšanai var būt noteiktas sekas. Ja iepriekšējais rotaslietas īpašnieks bijis labsirdīgs, dāsns un viņam piemīta laba enerģētika, tad jaunais īpašnieks būs tikai ieguvējs. Taču ja juvelierizstrādājumi piederējuši sliktam cilvēkam ar stipru enerģētiku, tādus labāk aizvākt prom, jo ne pie kā laba tie nenovedīs.

Veselais saprāts vai māņticība

Visi cilvēki ir dažādi. Kāds var uzvilkt mirušā drēbes burtiski nākamajā dienā pēc viņa nāves, cits to nekad nedarīs, pat ja tas būs grezns kažokādas mētelis. Dažiem jautājums „Vai drīkst nēsāt mirušā mantas?” nemaz nešķiet tik aktuāls. Skaidrs, ka šādas drēbes vajadzētu kārtīgi izmazgāt, izgludināt, bet nepieciešamības gadījumā aiznest uz ķīmisko tīrītavu.

Taču pastāv viens nerakstīts likums, kas būtu jāievēro visiem – nelaiķa apavus valkāt nedrīkst! Tie 40 dienā pēc nāves jāatdod svešiem cilvēkiem, turklāt pilnīgi bez maksas! Ja necienāt tradīcijas un esat skeptisks pret ticējumiem, vismaz izrādiet cieņu aizgājējam. Šīs ticējums radies visai sen, un ne jau no zilā gaisa tas ir izdomāts. Ja tiek prasīts atdot apavus, dariet tā, nav ko tos žēlot.

Ko darīt ar mirušo bērnu mantām

Tiek uzskatīts, ka kopš dzimšanas brīža un līdz septiņu gadu vecumam bērns ir eņģeļu kārtā. Un pēc nāves viņa dvēsele uzreiz nokļūst paradīzē. Bērna nāve ir šausmīga traģēdija, ar kuru vecākiem grūti samierināties, un ar kuru būs jāsadzīvo visu atlikušo mūžu. Un ja tas notiek, ko lai dara ar bērna mantām? Viennozīmīgi tos nedrīkst dāvināt citiem bērniem, nedrīkst arī pieņemt šādas dāvanas. Ja jūs nevēlat ļaunu saviem pēcnācējiem, tad neļaujiet viņiem izmantot mantas ar nekrotisku enerģētiku.

Bērni ir ļoti jūtīgi pret negatīvu enerģētiku, nevajag pakļaut viņus tādām briesmām. Kas attiecās uz mirušā bērniņa vecākiem, ieteicams vienkārši izmest visas bērna mantas. Pat nejauši uzduroties tām kaut vai mājokļa uzkopšanas laikā, var pārdzīvot tik spēcīgu satricinājumu, ka vairs nevarēs iztikt bez speciālistu palīdzības. Labāk vienkārši izvēlēties pāris īpaši mīļas mantiņas piemiņai, lai neciešamu skumju brīdī būtu pie kā izraudāties.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment