Jaunākie Eiropas vidējo algu rādītāji parāda būtisku ienākumu atšķirību

Vidējā gada neto izpeļņas atšķirība Eiropā ir pārsteidzoša, un, pat ņemot vērā korekcijas, ir vērojamas ievērojamas atšķirības.

Vidējās algas Eiropā ir ļoti atšķirīgas, kas būtiski ietekmē lēmumus par pieņemšanu darbā un darba vietu izvēli. Šīs atšķirības var būt saistītas ar konkrētām valstīm raksturīgiem noteikumiem, darba tiesību aktiem, rūpniecības nozarēm un ekonomisko attīstību. Ziemeļeiropas un Rietumeiropas valstīs ir visaugstākie vidējie neto atalgojuma rādītāji, savukārt Austrumeiropas un Dienvideiropas valstīs tie ir daudz zemāki.

Gada vidējo neto izpeļņu aprēķina, no gada bruto izpeļņas atņemot ienākuma nodokļus un sociālās apdrošināšanas iemaksas un pēc tam pieskaitot ģimenes pabalstus. Neto izpeļņu ietekmē dažādas ģimenes situācijas, piemēram, vientuļība vai laulība un apgādājamo bērnu skaits.

Šajās 4 Eiropas valstīs algas ir labākas nekā ASV

Saraksta augšgalā ir Šveice ar iespaidīgu vidējo neto izpeļņu 85 582 eiro gadā, kas ir ievērojami augstāka nekā jebkurā citā reģiona valstī, liecina ES oficiālā statistikas biroja Eurostat dati.

Aiz Šveices seko Islande un Luksemburga, kuru vidējie ienākumi ir attiecīgi 53 885 eiro un 49 035 eiro. Arī Norvēģijā un Nīderlandē neto izpeļņa pārsniedza 45 000 eiro.

Vidējā neto izpeļņa ES bija 28 217 eiro, kas kalpo kā salīdzinošs kritērijs. Tādas valstis kā Francija (31 481 eiro) un Zviedrija (33 926 eiro) nedaudz pārsniedz ES vidējo rādītāju, bet citas valstis, tostarp Itālija (24 207 eiro) un Spānija (23 568 eiro), to nesasniedz.

No Eiropas lielākajām ekonomikām Vācijā bija vislielākais neto ienākumu līmenis – 38 086 eiro. Jaunākais pieejamais skaitlis par Apvienoto Karalisti ir no 2019. gada, kas apgrūtina tiešu salīdzinājumu, taču tas bija 35 783 eiro, kas norāda uz Apvienotās Karalistes pozīciju.

Visi šie skaitļi liecina par ievērojamām ienākumu atšķirībām, kas pastāv pat starp Eiropas turīgākajām valstīm.

Otrās spektra puses valstis, piemēram, Turcija un Bulgārija, ziņo par viszemākajiem vidējiem neto ienākumiem gadā – attiecīgi 8 968 eiro un 9 355 eiro.

Arī tādas Austrumeiropas valstis kā Rumānija (11 105 eiro), Horvātija (12 330 eiro) un Ungārija (12 456 eiro) atrodas zemākajā ienākumu skalas galā.

ES veicina atalgojuma pārredzamību ar jauniem noteikumiem, kas pieņemti 2023. gada 24. aprīlī. Šie noteikumi paredz, ka uzņēmumiem ir jādalās ar informāciju par atalgojumu un jārisina jebkuras dzimumu darba samaksas atšķirības, kas pārsniedz 5 %. Atalgojuma pārredzamība palīdz darba ņēmējiem īstenot savas tiesības uz vienlīdzīgu atalgojumu un tās mērķis ir novērst vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirības.

Leave a Comment