Ja ziema būs auksta, dabasgāzes krājumi ātri apsīks, norāda Kalvītis

Vai ziņas par 90% piepildītām dabasgāzes krātuvēm Eiropā un gāzes cenu kritumu ļauj cerēt, ka gaidāmajā apkures sezonā rēķini nebūs tik lieli kā iepriekš prognozēts? Situāciju TV24 raidījumā “Nedēļa. Post scriptum” skaidro AS “Latvijas Gāze” valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

“Es domāju, ka lielā mērā tas būs atkarīgs no klimata – ja mums būs ļoti auksta ziema, tad mēs visi izjutīsim gāzes trūkumu. Tas, kas ir jāsaprot tīri saimnieciski – ja gaisa temperatūras pazeminās līdz -10°C, tad gāzes patēriņš pieaug divas reizes, ja -20°C, tad pat trīs un četras reizes. Ja mums būs maiga ziema, mēs tik ļoti neizjutīsim deficīta ietekmi, jo daudzas kompānijas un mājsaimniecības būs pārorientējušās, cilvēki mēģinās arī gāzi vairāk taupīt,” prognozē A. Kalvītis.

Taču “Latvijas Gāzes” vadītājs atceras 2016.gada ziemu, kad divas nedēļas temperatūra bija zem -20°C. Tad zņēmumam bija ļoti lielas grūtības pat ar pilnu gāzes krātuvi nodrošināt visa reģiona nepieciešamību – izņemšanas apmērs vienā diena bija tik milzīgs, ka “Latvijas Gāze” strādāja ar pilnu jaudu.

Dabasgāzes cenas joprojām ir ļoti augstas un, lai arī tās pēdējās dienās pazeminājušās par 13%, tas vairāk esot saistīts ar gāzes patēriņa samazināšanos Eiropā – daudz industrijas samazinājušas jaudu. Tāpat esot jāņem vērā fakts, ka nav pienākusi ziema.

“Ja mēs runājam par krātuvju piepildīšanu, tad tikai retās valstīs krātuves ir plānotas visas sezonas apgādei. Latvija ir viena no tām – Inčukalna gāzes krātuve ir būvēta tā, lai mēs reģionu varētu apgādāt pilnībā. Pamatā Eiropas gāzes krātuves ir domātas pīķa stundu nosegšanas.

Tātad, ja vairāku nedēļu garumā ir pilnībā jāpagādā patērētāji no šīm krātuvēm, tad tās ļoti ātri iztukšojas. Tas, kas ir jāsaprot, ja apsīkst cauruļvadu piegādes, tad ar šīm krātuvēm līdz pavasarim Eiropā nav iespējams izdzīvot. Un, kad atkal parādīsies deficītā sajūta, cena kāps,” norāda A. Kalvītis, nepaužot optimismu, ka dabasgāzes cenas tik drīz varētu atgriezties pirmskara līmenī.

Pilnu sarunu ar AS “Latvijas Gāze” valdes priekšsēdētāju Aigaru Kalvīti skaties šovakar TV24 raidījumā “Nedēļa. Post scriptum” pl. 22:00!

 

Leave a Comment