Izskan minējums par iespējamu “lokdaunu” uzreiz pēc vēlēšanām; progresē strauja saslimšana

Šobrīd ik dienas tiek reģistrēti aptuveni 1000 jauni saslimšana ar Covid-19. Pērn rudenī, kad saslimšana ar Covid -19 sāka strauji kāpt, Latvijā izsludināja mājsēdi. Šobrīd netiek apsriesta pat nepieciešamība nēsāt maskas.

“Es esmu pārliecināts – ja mums nebūtu vēlēšanas 1. oktobrī mēs jau šobrīd šeit studijā, kā minimums, sēdētu maskās vai arī sazinātos attālināti,” TV24 ēterā sacīja deputāts Edgars Tavars. Viņš skaidro, šobrīd daudzas lietas tiekot pārrunātas neformāli, skaņotas ar valdības sociālajiem partneriem.

“Ļoti iespējams, tiek plānots liels lokdauns jau pēc vēlēšanām, kad aizslēgs mūsu ekonomiku ciet – gan skolas, gan savstarpējo komunikāciju,” atklāj E.Tavars.

Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” 14. jūlijā Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs gan pieļāva, ka Covid-19 pieaugošās saslimstības ierobežošanai varētu paplašināt masku lietošanu sabiedriskās vietās, kā arī, iespējams, varētu tikt ierobežoti masveida pasākumi, raksta nra.lv.

Viņš atzīmēja, ka šajā vasaras sezonā Covid-19 saslimstības vilnis sākās par trim četrām nedēļām agrāk, līdz ar to, ja saslimstības kāpums turpināsies līdzīgi kā pagājušajā gadā, tad saslimstības maksimumu varētu sasniegt ap oktobra beigām.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts 14. jūlijā sacīja, ka pašlaik Latvijā ir novērojams Covid-19 infekcijas pieaugums, taču no veselības aprūpes sistēmas viedokļa neesot nekāda pamata celt trauksmi.

“Jūnija sākumā bija salīdzinoši mazāks Covid-19 gadījumu skaits, bet jūlijā mēs slimības izplatības rādītājos esam sasnieguši aptuveni to situāciju, kāda bija aprīļa beigās, kad omikrons gāja uz leju. Šobrīd dominējošie ir omikrona apakšpaveidi BA4 un BA5, kuri izraisa atkārtotas saslimšanas, bet cilvēki slimo viegli un slimnīcās pacientu ir ļoti maz,” sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts, ziņo nra.lv.

Lasi vēl: Mūžībā devies Saeimas deputāts; “Ļoti žēl, ka cilvēks šādā vecumā, spēka gados, aiziet no dzīves”

Patlaban valsts uzdevums ir sagatavoties jebkuram Covid-19 izplatības scenārijam rudenī, taču nav pamata uzskatīt, ka rudenī būtu jāievieš kādi smagi ierobežojumi vai kaut kas jāslēdz, sacīja Pavļuts, piebilstot, ka šādi lēmumi šobrīd nav iespējami, jo neviens nezina, kāds būs vīrusa izplatības scenārijs.

Notekūdeņu monitorings jūlija sākumā visās pilsētās uzrādījis Covid-19 omikrona apakšpaveidu BA4 un BA5 prevalenci, mikroblogošanas vietnē “Twitter” informēja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātniskā asistente Dita Gudrā. Rīgā kopējā notekūdeņu attīrīšanas sistēmā vīrusa daudzums pieaug lēzeni, straujāks pieaugums ir vērojams, atsevišķi analizējot labo un kreiso Daugavas krastu.

Galvaspilsētā dominē omikrona apakšpaveidi BA4 un BA5. Arī Liepājā un Jēkabpilī ir vērojams infekcijas izplatības pieaugums. Abās pilsētās dominējošie ir BA4 un BA5, sasniedzot pat 90%. Līdzīgi kā lielākajā daļā pašvaldību, arī Daugavpilī Covid-19 koncentrācija notekūdeņos pēdējos mērījumos arvien pieaug.

Nra.lv

Leave a Comment