Izmaiņas Covid-19 sertifikātos! ”Šis jautājums vairākus mēnešus ir uztraucis daudzus”

Iedzīvotāju ikdienas gaitas ar Covid-19 sertifikātiem jau tuvākajās dienās atvieglos tas, ka sertifikātu turpmāk drīkstēs uzrādīt kopā ne tikai ar pasi vai ID karti, bet arī ar autovadītāja, skolēna un pensionāra apliecību. Par to šodien vienojusies valdība un attiecīgos grozījumus jau šonedēļ varēšot apstiprināt arī Saeimā, vēsta TV3 Ziņas.

Kādēļ ceļu policijai autovadītāja apliecība der kā personu apliecinošs dokuments, bet veikala apsargam neder? Šis jautājums daudzus mēnešus nomoka autovadītājus, kuri, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, nav ielaisti publiskās vietās tikai tādēļ, ka aizmirsuši mājās pasi vai ID karti.

Savulaik ar vadītāja tiesībām kabatā cilvēki varēja saņemt pastā sūtījumus, izņemt bankā naudu un veikt citas svarīgas darbības, taču, parādoties ID kartēm, autovadītāja apliecības izmantošanu krietni sašaurināja, jo likuma izpratnē tās nav personu apliecinošs dokuments.

Tomēr līdz ar kvadrātkodu parādīšanos aktualizējies jautājums, vai tiesības nebūtu atgriežamas aktīvākā apritē. Arī TV3 Ziņu sastaptie vadītāji atzīst, ka būtu ļoti ērti, ja, ejot ārā no mājas, katru reizi nebūtu jāpiedomā par pases ņemšanu līdzi, raksta skaties.lv

Lasi vēl: Nežēlīgi: Latvietis izvaro četrus gadus vecu zēnu: ”Mans puisēns nesaprata kas notiek”

“Tiesības taču vispār neskaitās kā dokuments. [Bet vajadzētu? – red.] Es domāju, ka, jā. Visā pasaulē to tā izmanto, bet mums nezin kāpēc atcēla, izdomāja, ka ID aizstās visus dokumentus,” uzskata Ruslans.

“Mēģinu būt uzmanīgs, bet jūsu jautājums ir absolūti pamatots un loģisks, un arī bez Covid-19 konteksta būtu ļoti racionāli izmantot autovadītāja apliecību kā leģitīmu dokumentu,” norāda Ojārs.

Iedzīvotāju neizpratni sadzirdējuši arī koalīcijas politiķi, kuri šodien vienojās paplašināt to dokumentu loku, kurus drīkstēs uzrādīt kopā ar Covid-19 sertifikātu.

Juris Pūce:
Saeimas deputāts, “Attīstībai/Par!” “Ir iespēja personām līdz 15 gadu vecumam apliecināt savu identitāti ar skolēna apliecību. Bet tā iespēja būs lietot autovadītāja apliecību, iespēja būs lietot pensionāra apliecību, izdienas pensionāra apliecību. Respektīvi, valsts izdotu dokumentu, kuri tiek noteiktā kārtībā reģistrēti – tie visi būs pieejami.”

Šīs izmaiņas politiķi valdībā vairs neapspriedīs un tiešā ceļā sūtīs uz Saeimu, kur jauno kārtību varētu apstiprināt jau šonedēļ.

COMMENTS

Leave a Comment