Ir zināmi kādi jauni nodokļi tiek sagaidīti no 2024.gada 1.janvāra; iedzīvotājiem nāksies savilkt jostas ciešāk

Trešdien valdība apstiprināja 2024.gada valsts budžeta piedāvājumu, kā arī budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam. Plānotie valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamajā gadā sastāda 14,486 miljardus eiro, savukārt plānotie izdevumi kopā ir 16,212 miljardi eiro.

Prognozētie kopējie vispārējās valdības ieņēmumi, kas aptver visu valsts un pašvaldību administratīvā ietvara kopumu, līdz ar sociālās apdrošināšanas iestādēm, nākamajam gadam ir 17,8 miljardi eiro. Savukārt plānotie izdevumi sastāda 19,1 miljardu eiro.

Līdz ar to tiek prognozēts, ka 2024.gada vispārējās valdības budžeta deficīts veidos 1,3 miljardus eiro, kas ir līdzvērtīgi 2,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

PVN atvieglojumu un neapliekamā minimuma attiecināšana uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuri gūst arī ienākumus, uz kuriem attiecas progresīvās PVN likmes.

Darba devēja atbrīvotās atlīdzības palielinājums par darbinieka izdevumiem, kas saistīti ar attālinātu darbu, tagad līdz 40 eiro mēnesī. Par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) gada uzcenojuma 20% noteikšanu kredītiestādēm un patēriņa kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem.

UIN izslēgšana par ekspluatācijas izdevumiem, kas radušies, izmantojot uzņēmumam piederošas reprezentatīvas automašīnas, kas reģistrētas vai valdījumā ilgāk par 60 mēnešiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atbrīvojuma sliekšņa paaugstināšana veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas prēmiju summām, sasniedzot līdz 750 eiro gadā.

Pagarināsim īpašā nodokļa režīma darbības laiku nereģistrētiem autoratlīdzības saņēmējiem un noteiksim vienotu nodokļa likmi. Vienotas nodokļa likmes noteikšana mazajiem uzņēmumiem 25% apmērā. Paaugstināt nodokļu likmes azartspēlēm.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) reģistrācijas sliekšņa paaugstināšana Valsts ieņēmumu dienesta PVN reģistrā līdz 50 000 eiro, zaudēto parādu vērtības sliekšņa noteikšana līdz 1000 eiro, PVN atbrīvojuma piemērošana sporta nodarbībām un priekšnodokļa atskaitīšanas pārskatīšana.

Mehānisko transportlīdzekļu izdevumu limiti. Izmaiņas dabas resursu nodokļa likmēs, jauni nodokļu objekti, atbrīvojuma atcelšana un asignējumu maiņa starp valsts un pašvaldību budžetiem.

Lasi vēl: 2024. gadā būs jauns nodoklis, kas “pārsteigs” Latvijas iedzīvotājus un tas skars ikvienu no mums!

Paaugstinātas muitas nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem, e-šķidrumiem, tabakas aizstājējproduktiem, alkoholiskajiem dzērieniem, dīzeļdegvielai un petrolejai, ko izmanto speciālajās ekonomiskajās zonās un brīvostās.

Avots

Leave a Comment