Hennessy īpašnieks paziņo, ka Ķīna uzsāk konjaka importa ierobežojumus kā reakciju uz ES noteiktajiem automobiļu tarifiem

Ķīna piektdien paziņoja par plāniem rīkot pārrunas attiecībā uz Eiropas konjaka importu, palielinot spriedzi tajā pašā dienā, kad stājās spēkā Eiropas Komisijas pagaidu tarifi Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem.

Līdz ar to Ķīna ir uzsākusi antidempinga izmeklēšanu attiecībā uz Eiropas grādīgajiem dzērieniem, jo īpaši konjaku, pēc ES lēmuma no 2024. gada 5. jūlija piemērot tarifus Ķīnas elektriskajiem transportlīdzekļiem (EV). Šis solis tiek uzskatīts par pretpasākumu par ES rīcību pret Ķīnas elektromobiļiem, kurus, kā apgalvo Brisele, Eiropā pārdod par netaisnīgi zemām cenām, tādējādi kaitējot vietējiem ražotājiem.

Izmeklēšanā, kuras pamatā ir Ķīnas Alkoholisko dzērienu rūpniecības asociācijas sūdzība, tiek apgalvots, ka Eiropas brendijs Ķīnā tiek pārdots par negodīgi zemām cenām. Izmeklēšanas rezultātā varētu tikt noteikti tarifi, līdzīgi tiem, kas iepriekš tika piemēroti Austrālijas vīnam, kas izpostīja tās eksportu uz Ķīnu.

Par situāciju izteicās luksusa konglomerāta LVMH, kurā ietilpst arī Hennessy, finanšu direktors Žans Žaks Gijoni: “Jūs varat būt reģionāls spēlētājs ar ļoti īpašu lomu globalizācijas procesā, kā tas ir mūsu gadījumā, un neatkarīgi no tā jūs varat kļūt par vairāku konfliktu ķīlnieku, kuriem nav nekāda sakara ar jūsu darbību.”

“Katru reizi, kad kaut kur tirdzniecības konfliktā iesaistās valstis, ir liela iespēja, ka mums nāksies risināt sarunas un skaidrot, ka mēs nenodarbojamies ar dempingu un ka konjaka cena ir pareiza,” sacīja Žans Žaks Gijoni.

LVMH zīmoli ražo ādas izstrādājumus, apģērbus, grādīgos dzērienus un šampanieti galvenokārt Francijā un Itālijā un eksportē tos visā pasaulē.

Hennessy un citi Eiropas konjaka ražotāji 18. jūlijā Pekinā piedalīsies diskusijā par Ķīnas antidempinga pārbaudi attiecībā uz šo nozari, piektdien ziņoja Reuters. Francijas konjaks veido lielāko daļu Ķīnas konjaka importa.

Gijons sacīja, ka tirdzniecības kariem ir negatīva ietekme gan ekonomiskā, gan politiskā ziņā, taču piebilda, ka Eiropai ir jāturas kopā, jo Ķīna pašlaik uzskata, ka reģions ir vājāks nekā ASV.

 

 

Leave a Comment