Franču sīpolu zupa – garšīgāka nekā soļanka

Latvijā par labāko līdzekli nākamajā dienā pēc labas ballītes  tiek uzskatīta soljanka. Arī Francijai ir savs slepenais līdzeklis, un tas mums ir labi zināms.

Tā ir sīpolu zupa. To var atrast kafejnīcās un bistro, kas strādā naktī. Un francūži, atgriežoties pēc labām ballītēm, nekautrējas ieiet un apēst zupu, lai mazinātu “sekas” un paaugstinātu vispārējo tonusu.

Gatavošanas laiks: 145 min.

Cilvēku skaits: 4

Lasi arī: Sēņu zupa ar krējumu – vienkārša un lieliska; Kā vienreiz pagaršosi, tā taisīsi atkal un atkal

Sastāvdaļas

4 lieli sīpoli

3 ēd.k. olīveļļas

50 g sviesta

1 tējkarote cukura

1 ēdamkarote miltu

125 ml sausa baltvīna

1,5 litri spēcīga liellopu gaļas buljona

4 timiāna zariņi

1 lauru lapa

4 šķēles maizes

4 šķēles ementāla siera

120 g rīvēta grujēra siera

sāls, svaigi malti melnie pipari

 

Pagatavošanas gaita

1. solis
Sīpolu nomizo un sagriež ceturtdaļās riņķos. Smagā katliņā izkausējiet sviestu: 2 ēdamkarotes olīveļļas un sviestu. Ievieto sīpolus, nedaudz sāli un pārkaisa ar cukuru. Pannu pārklāj ar vāku un cep sīpolus apmēram 20 minūtes, dažas reizes samaisot.

2. posms
Noņemiet no pannas vāku un turpiniet cept sīpolus, bieži maisot, uz vidējas uguns apmēram 40 minūtes. Sīpoliem jākļūst ļoti mīkstiem, tumši karameļkrāsas.

3. solis
Ielej pannā miltus un, maisot, cep 1 min. Tad ielej vīnu un vāra lēni uz lēnas uguns 2-3 minūtes, līdz šķidrums sabiezē.

Solis 4
Ielej buljonu, pievieno timiāna lapas un lauru lapu un uzvāra. Samazina karstumu līdz zemam un vāra 1 stundu. Beigās izņem lauru lapu, sāli un piparus.

5. solis
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160°C. Izklājiet cepšanas paplāti ar pergamentu un izvietojiet uz tās maizes šķēles. Apsmērējiet tās ar olīveļļu un ievietojiet cepeškrāsnī, līdz tās kļūst zeltainas. Ielejiet zupu podiņos. Katram podiņam uzliek apgrauzdētas maizes šķēlīti, viegli iemērcot to zupā. Katrai uzliek pa šķēlei ementāla siera un pēc tam pārkaisa ar rīvētu grujēru. Ieslēdz cepeškrāsnī grilu un novieto zem tā zupas traukus. Cep, līdz kļūst zeltaini, apmēram 5 minūtes.

Leave a Comment