Esi vērīgs: Arī Latvijā ir indīgi augi no kuriem vajag uzmanīties lasot jāņu zāles – kuri tie ir?

Esi vērīgs: Arī Latvijā ir indīgi augi no kuriem vajag uzmanīties lasot jāņu zāles – kuri tie ir? Svarīgi! 

Lai novērstu saindēšanās risku, ieteicams atturēties no nezināmas floras apstrādes vai lietošanas. Saindēšanās biežums parasti rodas, nepareizi identificējot augus, kas līdzinās netoksiskām šķirnēm, piemēram, atklājot mežā ogas, kas ir līdzīgas jāņogām vai aronijai.

Uzmanieties, kad redzat šos augus:

Indīgais velnarutks

Grīšļu dzimtai piederošais daudzgadīgais augs, ko dēvē par indīgo velnu, tiek uzskatīts par toksiskāko savvaļas augu Latvijā.

Tās baltā sakne, ko parasti sauc par velnarutku, ir īpaši indīga, neskatoties uz šķietami pievilcīgo garšu un smaržu, kas atgādina pētersīļus. Faktiski tikai 100 grami Velnarutkas saknes ir pietiekami spēcīga, lai nāvējoši ietekmētu govi.

Beladonna

Belladonna, ir daudzgadīgs lakstaugs, kas pieder nakteņu dzimtai. Viduslaikos šis augs ieguva ievērojamu popularitāti kā zāļu, kosmētikas un indes ražošanas sastāvdaļa. Termina “Belladonna” izcelsme ir itāļu valodā, kur “bella” un “donna” tulkojumā nozīmē “skaista sieviete”.

Renesanses laikmetā radās unikāls skaistuma etalons, kur pievilcīgi tika uzskatīti platie zīlītes. Lai iegūtu šo izskatu, tika izmantoti Belladonna acu pilieni, bloķējot zīlītes muskuļus, kā rezultātā zīlītes bija paplašinātas.

Diemžēl šiem acu pilieniem bija negatīva ietekme uz lietotājiem, laika gaitā izraisot tuvredzību un pat aklumu. Belladonna tika izmantota arī kā inde, lai iznīcinātu muižniekus, un tiek uzskatīts, ka Līvija Drusilla, imperatora Kaligulas vecmāmiņa, nomira pēc saindēšanās ar belladonnu.

Lasi vēl: Kāpēc zinātnieki aizliedz gulēt pie atvērta loga. Tam nav nekāda sakara ar saaukstēšanos

Turklāt leģenda vēsta, ka Makbeta karavīri izmantoja vīnu, kas gatavots no saldajiem un bīstamajiem belladonnas augļiem, lai saindētu iebrucējus dāņu karavīrus.

Leave a Comment