ES veic pasākumus, lai ieguldītu 1,2 miljardus eiro, ar ko atbalstīs 61 rūpnieciskās sadarbības projektu aizsardzības jomā

Šodien Komisija paziņoja, ka tā plāno kopējo ES finansējumu gandrīz 1,2 miljardu eiro apmērā, ar ko atbalstīs 61 sadarbīgu aizsardzības pētniecības un izstrādes projektu, kas atlasīts pēc pirmajiem uzaicinājumiem iesniegt priekšlikumus Eiropas Aizsardzības fonda (EAF) ietvaros.

Ar finansēšanai atlasītajiem priekšlikumiem EAF atbalstīs augstas kvalitātes aizsardzības spēju projektus, piemēram, nākamās paaudzes iznīcinātājaviāciju, tankus vai kuģus, kā arī tādas kritiskas aizsardzības tehnoloģijas kā militārais mākonis, mākslīgais intelekts, pusvadītāji, pretpasākumi kosmosā, kibertelpā vai medicīnā.

Tas arī virzīs revolucionāras tehnoloģijas, jo īpaši kvantu tehnoloģiju un jaunu materiālu jomā, un iesaistīs daudzsološus MVU un jaunuzņēmumus.

Atzinīgi vērtējot šo nozīmīgo soli Eiropas aizsardzības sadarbībā, Komisijas priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere sacīja: “Izraudzītie augstas kvalitātes projekti ir parādījuši, ka aizsardzības rūpniecības sadarbību Eiropā patiešām var panākt un pat plašā mērogā.

Gandrīz 700 uzņēmumi, kas pētīs un izstrādās nākamās paaudzes inovatīvas aizsardzības tehnoloģijas, izmantojot ES fondus, izveidos noturīgu un konkurētspējīgu rūpniecisko bāzi. Tā kā atlasītajos projektos piedalās 43 % MVU, tas liecina, ka Eiropas Aizsardzības fonda programma aptver visu ES rūpniecības vērtības ķēdi.”

Par iekšējo tirgu atbildīgais Komisijas loceklis Tjerī Bretons:

“Ar 1,2 miljardiem eiro, kas ieguldīti 61 Eiropas sadarbības aizsardzības projektā, Eiropas Aizsardzības fonds šodien sniedz konkrētus rezultātus virzībā uz integrētāku Eiropas aizsardzības rūpniecību, kas veicina inovāciju un nodrošina mūsu bruņotajiem spēkiem progresīvas spējas.

Ar Eiropas Aizsardzības fonda starpniecību Eiropas sadarbība aizsardzības jomā arvien vairāk kļūst par normu. Mēs tērējam labāk, tērējot kopā. Tas nāk par labu visām dalībvalstīm un lielai vai mazai Eiropas aizsardzības nozarei.”

 

Leave a Comment