Eksperimentālā laboratorija “Skaņurīki”: skaņu mākslas kolektīva Bērnu rīts priekšnesums

Izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstādes “Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija.” ietvaros 22.septembrī plkst. 19.00 norisināsies skaņu mākslas kolektīva Bērnu rīts priekšnesums “Skaņurīki”.

Izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” 22.septembrī plkst. 19.00 norisināsies skaņu mākslas kolektīva Bērnu rīts priekšnesums “Skaņurīki”. Bērnu rīts ir skaņu mākslas kolektīvs, kas pulcē cilvēkus, kuri ir atvērti sadarbībai un jauniem meklējumiem skaņas, telpas un komunikācijas laukos. Kopš pirmsākumiem, tālajā 2007.gada “Skaņu Mežā”, Bērnu rīts ir rūpīgi ieklausījies trokšņos un nepagurstot pilnveidojies telpas apzināšanā caur skaņu. Tam allaž bijuši parocīgi rīki – skaidrs prāts, atvērtas ausis un brīvas rokas. Pietiekami, lai ieskandinātu telpu. Arī vācēju un darinātāju instinkts licis priekšā fiziskus rīkus un uzpariktes.

Apgūtās zināšanas un izpratni Bērnu rīts nav slēpis, bet gan cēlis gaismā, daloties pieredzē, un palīdzot visiem, kas lūko sadzirdēt maģisko ikdienišķajā. Laika gaitā tapušas dažādas meistarklases, kursi un izrādes – lekcijas. Sadarbībā ar skatuves māksliniekiem tapuši daudzi un dažādi skaņurīki gan teātra izrādēm un izstādēm, gan kinētiskām instalācijām iekštelpās un ārtelpās.

Priekšnesumā “Skaņurīki” Bērnu rīts izmantos gan dažus vēsturiskus un sirdij mīļus rīkus, gan pavisam jaunus instrumentus, kas tapuši šogad Annas Ķirses un Katrīnas Neiburgas operai “Vēsā”. Tiks demonstrēts arī “Habitat System” – kinētiskais rīks, kas top sadarbībā ar Artūru Punti un pašlaik piedzīvo prototipa testēšanas fāzi.

Kristiāna Brektes un Modra Svilāna izstādē “Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija.” kolektīvu Bērnu rīts pārstāvēs Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs. Kā ierasts skaņu virknējums taps improvizēts, ar ikviena apmeklētāja klātesamības iedvesmu.

Eksperimentālā laboratorija “Skaņurīki” ir vizuālās mākslas un skaņas projekts, kas veltīts tautas instrumentiem, to rašanās vēsturei un ietekmēm, kā arī to laikmetīgai jaunradīšanai. Laboratorijas iniciatori ir mākslinieku tandēms Kristians Brekte un Modris Svilāns, sadarbībā ar kuratori Augusti Petri, savukārt projekta pamatā ir tradicionālās mūzikas eksperta, etnomuzikologa Valda Muktupāvela veiktie pētījumi par latviešu skaņurīkiem. Tautas instrumenti ir plaša un nozīmīga tradicionālās kultūras un cilvēku dzīves daļa, tās ietekme jūtama saistībā ar dažādiem rituāliem un tradīcijām, taču būtiski, ka visbiežāk zināšanas par instrumentu vizuālajām un skaņas īpašībām nodotas mutvārdu veidā – pēc atmiņas, nevis konkrētas instrukcijas.

Eksperimentālās laboratorijas “Skaņurīki” programma:

22.septembrī plkst. 19.00 skaņu mākslas kolektīva Bērnu rīts priekšnesums “Skaņurīki”.

29.septembrī plkst. 17.00 ar priekšlasījumu par latviešu tautas instrumentiem uzstāsies etnomuzikologs Valdis Muktupāvels.

13.oktobrī plkst. 19.00 norisināsies saruna ar komponistu un instrumentu kolekcionāru Kārli Auzānu.

Laboratorijas noslēgumā 15.oktobrī plkst. 21.00 notiks +K+M+B performance.

Ieejas maksa Eksperimentālajās laboratorijās – izstādes ieejas biļete.

Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde “Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija.” apmeklētājiem pieejama līdz 16.oktobrim.

Organizē: Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa” to atbalsta Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Nartiss.lv un Kokmuiža. Īpašs paldies Krišam Karnītim un Kārlim Auzānam.

Leave a Comment