Ekonomējam naudu un saudzējam riepas: kur un kā pareizi uzglabāt automašīnas riepas pēc sezonas

Droši vien daudziem tas būs jaunums: auto riepas nolietojas un noveco ne tikai braukšanas laikā, bet arī atpūtas laikā – kad tās tiek noņemtas no automašīnas un gaida savu sezonu.

Izrādās, ka, lai jūsu ne lētā gumija nenovecotu veltīgi, tā ir pareizi jāuzglabā. Par to, kur vislabāk uzglabāt otro riepu komplektu, lasiet tālāk.

Nav viegls jautājums vidusmēra autobraucējam: kur glabāt otro riepu komplektu? No vienas puses, jums ir nepieciešams daudz vietas, bet, no otras puses – ir vairāki citi faktori, kas ietekmē uzglabāto riepu stāvokli.

Kas var notikt ar riepām uzglabāšanas laikā

Automašīnas riepai, pat mūsdienīgai riepai, kas sastāv tikai no vienas riepas bez kameras, ir sarežģīta struktūra. Tai ir telpisks karkass no metāla un tekstilmateriāla sloksnēm, kas no sāniem pārklāts ar plāniem gumijas slāņiem, biezs protektora slānis, bet iekšpusē – hermētisks īpaša materiāla slānis. Īsāk sakot, ir kaut kas, kas noveco, nepakļaujot to slodzei, kas raksturīga apstākļiem, kad ritenis tiek izmantots mašīnā.

Tādējādi nelabvēlīgos uzglabāšanas apstākļos riepā var rasties šādas nevēlamas izmaiņas:

Karkasa ģeometrijas traucējumi. Ilgstošas neparastu slodžu iedarbības dēļ riepa var zaudēt savu formu – kļūt “ovāla”, “plakana”, iegūt “astotnieku”;

Karkasa metāla stiepļu korozija. Tam var piekļūt mitrums, kas sāk savu negatīvo darbību;

Gumijas maisījuma novecošanās. Mūsdienu riepu gumijas maisījums var būt ļoti jutīgs pret ultravioletajiem saules stariem, ozonu gaisā, visbeidzot pret pārāk augstu vai pārāk zemu temperatūru.

Šie ir trīs galvenie faktori, kas samazina mūsu riteņu kalpošanas laiku. Tāpēc attiecīgi, nosūtot tās uz sezonālu uzglabāšanu, ir jāpatur prātā šie draudi, lai veiktu pasākumus un tos novērstu.

Lasi vēl: Kā pasargāt kartupeļus no fitoftoras: pieredzējuši dārzkopji dalījās savos noslēpumos, kas noderēs ikvienam

Novietošana

Būtu kļūdaini domāt, ka riepa ir tik stipra, ka tā nedeformēsies nepareizas novietošanas dēļ uzglabāšanas laikā. Patiesībā, kamēr riepa atrodas uz mašīnas, to “nostiprina” iekšējais gaisa spiediens un disks, uz kura tā ir uzmontēta. Un, ja riepa tiek uzglabāta bez diska, tā ir jāaizsargā no slodzēm gan aksiāli, gan diametrāli. Uz diska uzmontētu riepu ir vieglāk uzglabāt.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 43%

0%

Tāpēc, uzglabājot riepas ar diskiem, varat:

Novietot riteņus uz līdzenas virsmas vienu virs otra. “Stāvu” skaits nav ierobežots, galvenais, lai piramīda nenokristu un ar savu masu nebojātu blakus esošos objektus;

Piekārt riteņus katru atsevišķi caur caurumu diskā;

Uz grīdas vai izturīga plaukta piestipriniet riteni vertikāli vienu otram blakus.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment