Divu dienu plūmju diēta un citas vērtīgas šo augļu īpašības

 

Kas ir plūmes rozīnīte?

Vispārzināms, ka labas veselības uzturēšanai un slaida auguma saglabāšanai cilvēka ikdienas ēdienkartē jābūt šķiedrvielas saturošiem produktiem. Šķiedrvielas (celuloze) ir tā augu valsts uzturproduktu daļa, ko organisms nesagremo un kuru vēl mēdz dēvēt par balastvielu.

Tieši šī viela arī veic ļoti svarīgas kuņģa-zarnu trakta attīrīšanas un šo orgānu darbības pastiprināšanas funkcijas. Bet galvenais – tā izvada no organisma sārņus un lieko holesterīnu.

Nenovērtējams plūmes nopelns ir tas, ka tā ļoti godprātīgi un centīgi izvada no organisma tam nevajadzīgos maiņas produktus. Plūmes patiesi brīnumainā iedarbība uz visu organismu izskaidrojama ar tās sastāvā esošajām īpašajām pektīnvielām. Protams, vērtīgās šķiedrvielas rodamas daudzās ogās, taču plūmēm ir sava rozīnīte – tās zarnu traktā savāc liekās taukvielas, tādējādi neļaujot tām zemādas tauku veidā uzkrāties uz vēdera, gurniem vai citās ķermeņa vietās.

Viena vienīga bauda

Ir ne tikai zilas, bet arī sarkanas, dzeltenzaļas un gluži kā medus dzeltenas plūmes. Jebkuras šķirnes izmantošana uzturā ir viena vienīga bauda. Tās var lietot svaigā, saldētā un žāvētā, arī marinētā un skābētā veidā – plūme nezaudē savas vērtīgās īpašības. Pēc diētiskā “plūmju terapijas” kursa cilvēks uz pusgadu var aizmirst, kas ir aizcietējums, jo plūmes ir arī lielisks dabīgs vēdera izeju mīkstinošs līdzeklis.

Pilnīgi pietiek ar 5–7 plūmēm dienā, lai iztīrītu zarnu traktu un veicinātu vēdera izejas normalizēšanos. Savukārt hroniska aizcietējuma gadījumā bulgāru dziednieki iesaka vakarā pirms gulētiešanas apēst 10–15 žāvētas plūmes. Tikai jāņem vērā, ka šajā gadījumā var parādīties sāpju sajūtas vēderā. Tas nav nekas briesmīgs – sāpes izraisa zarnu trakta peristaltikas pastiprināšanās, un pēc dienas vai divām, kad zarnu trakts būs pieradis pie jaunā darba režīma, tās izzudīs un pašsajūta būs laba.

Ir ļaudis, kuri, lai atbrīvotos no liekā svara, cenšas izvadīt no organisma lieko šķidrumu, tāpēc diētas vietā lieto urīndzenošos līdzekļus. Neiedziļinoties visās niansēs, tomēr jāatgādina, ka šī metode ir diezgan riskanta. Taču, ja organismā ir lieki mililitri ūdens, plūmes arī tos izvadīs bez jebkāda kaitējuma veselībai. Tāds uzdevums tām ir pa spēkam: plūmēs esošajiem kālija savienojumiem ir urīndzenoša iedarbība. Turklāt plūmes neizraisa ūdens–sāļu maiņas procesa traucējumus, un, pat lietojot tās uzturā regulāri un ilgstoši, organisma atūdeņošanās nenotiek.

Diētiska recepte

Svaigi sautēti kāposti ar plūmēm

* Sasmalcina 200 g sarkano galviņkāpostu un pusi šalotes sīpola. Nelielās daiviņās sagriež 4 nogatavojušās plūmes, pievieno caur spiedi izspiestu ķiploka daiviņu, rīvētu muskatriekstu, šķipsniņu sasmalcinātu krustnagliņu, pustējkaroti cukura, 1/4 tējkarotes ābolu etiķa un nelielu gabaliņu sviesta. Visas sastāvdaļas sajauc, liek keramikas traukā, virsū uzliek gabaliņu sviesta, traukam uzliek vāku un uz stundu liek līdz 180 grādiem sakarsēta cepeškrāsnī.

Avots: VK.com

Leave a Comment