Diabētiķiem īpaši jārūpējas par kāju veselību. Citādi sekas var būt nopietnas!

Kā slimniekam pareizi izturēties diabēta valgos
* Lai novērstu vai attālinātu tādas ar cukura diabētu saistītas problēmas kā diabētiski nervu bojājumi (diabētiska neiropātija), sirds, acu vai nieru slimības, jāievēro pareizs dienas režīms un veselīgs dzīvesveids. Vispirmām kārtām tas var palīdzēt slimnieka asinīs normas robežās noturēt cukura līmeni, asinsspiedienu un holesterīna līmeni.

* Ļoti svarīgi ir ilgstoši uzturēt cukura līmeni asinīs normas robežās, lai tādējādi novērstu vai attālinātu iespējamās kāju vai roku nervu problēmas.

* Uzziniet, kur jūs varat pārbaudīt sava diabēta ABC: A – cukura līmeni asinīs, B – asinsspiedienu, C – holesterīna līmeni.

* Uzziniet, kā un kad pārbaudīt jūsu cukura līmeni asinīs.

* Lietojiet medikamentus tieši tā, kā norādīts. Iespējams, ārsts var jums ieteikt kādas zāles, kas uzlabos jūsu nervu šūnu vielmaiņu.

* Ieturiet regulāras ēdienreizes, kas satur veselīgu, netreknu pārtiku ar augstu šķiedrvielu saturu, tai skaitā dārzeņus.

* Katru dienu nodarbojieties ar fiziskām aktivitātēm.

* Pārtrauciet smēķēt! Ir pierādīts, ka smēķēšana ir nozīmīgs riska faktors ar diabētu saistītai nervu slimību progresēšanai.

* Regulāri (vismaz vienreiz gadā) pārbaudiet pie speciālista savu pēdu, acu un nieru stāvokli.

* Vismaz divreiz gadā apmeklējiet zobārstu.

Pašiem savas kājas jāpārbauda katru dienu!
* Var gadīties, ka jums ir radušās nopietnas problēmas pēdās, tomēr sāpes nejūtat. Pārbaudiet katru dienu savas pēdas, proti, vai nav ievainojumi, tulznas, apsārtumi, pietūkumi vai kāju pirkstu nagu bojājumi. Pārvērtiet ikdienas kāju pārbaudes procedūru savā ieradumā!

* Ja jums ir grūti redzēt pēdas, to pārbaudei izmantojiet spoguli. Jūs varat lūgt palīdzību arī saviem ģimenes locekļiem.

* Ja iekaisums, ievainojums vai apsārtums nesadzīst vienas dienas laikā, vērsieties pie pēdu aprūpes speciālista.

Jārūpējas par pēdu asinsriti!
* Brīžos, kas atpūšaties vai sēžat, novietojiet pēdas augstāk, nekā uz grīdas.

* Divas vai trīs reizes dienā paceliet kājas augstāk uz 5 minūtēm. Lai nodrošinātu papildus asinsriti pēdām, vingriniet kāju locītavas.

* Nesmēķējiet – smēķēšana samazina asins plūsmu kājās.

* Esiet aktīvs. Pastaigājieties, dejojiet, peldiet vai nodarbojieties ar riteņbraukšanu.

* Izvairieties no aktivitātēm, kas var būt par grūtu jūsu pēdām, piemēram, lēkšanu, skriešanu.

* Pirms fiziskām aktivitātēm vienmēr iesildieties.

Pēdas jāmazgā katru dienu
* Mazgājiet pēdas siltā, nevis karstā ūdenī. Nemērcējiet pēdas papildus, jo to āda pēc tam kļūs vēl sausāka.

* Pirms sākat mazgāt pēdas, pārbaudiet, vai ūdens nav pārāk karsts. Ja nepieciešams, varat lietot termometru vai pārbaudīt temperatūru ar elkoņa palīdzību.

* Kārtīgi nožāvējiet pēdas. Pārliecinieties, ka pirkstu starpas ir sausas. Ja nepieciešams, lietojiet talka pūderi, lai tādējādi nodrošinātu sausas pirkstu starpas.

Pēdu ādai jābūt maigai un gludai
* Uz pēdu apakšpuses un sāniem nelietojiet kāju ādas losjonu vai krēmu, jo tas var radīt infekcijas risku.

* Ja uz pēdām ir ādas sacietējumi, pēc to mazgāšanas vai dušas lietojiet pumeka akmeni. Rīvējiet viegli, turklāt tikai vienā virzienā, lai tādējādi neievainotu ādu.

* Negrieziet sauso ādu, nelietojiet asus priekšmetus un šķidrus līdzekļus, kas noņem ādas sabiezējumu, jo tie var bojāt pēdu ādu.

Jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem
* Zeķes un kurpes lietojiet visu laiku. Arī mājās nestaigājiet ar plikām pēdām, jo tā var viegli gūt savainojumus.

* Izvēlieties vieglas zeķes, kas labi pieguļ kājai. Nelietojiet zeķes ar papildus vīlēm un izciļņiem.

* Pirms uzvilkt kurpes, pārbaudiet to iekšpusi, vai tajās nav iebiruši kādi graudi vai akmentiņi. Valkājiet ērtas kurpes, kas aizsargā pēdas.

* Nenovietojiet pēdas uz radiatoriem vai tuvu atklātai liesmai (kamīns, ugunskurs). Pēdu sildīšanai nelietojiet sildāmās ierīces. Ja nepieciešams, uz nakti varat uzvilkt zeķes.

* Aizsargājiet pēdas no aukstuma, kā arī no karstuma. Vēsā laikā bieži pārbaudiet, vai pēdas nav aukstas. Lietojiet laikam atbilstošas zeķes un apavus.

Kāju nagi jāapvīlē katru nedēļu
* Ja pēc pēdu mazgāšanas un nosusināšanas jums grūti aizsniegt kāju pirkstu nagus, ieteicams apmeklēt ārstniecisko pedikīru.

* Apvīlējot nagus, lietojiet nagu vīli. Neiegrieziet ienadzi.

Ja nepieciešams, jākonsultējas ar ārstu
* Ja jums ir sajūta, ka ir problēmas ar kājām, stāstiet par to savam ārstam! Ja jums ir nobrāzumi, čūlas, pušumi, apsārtumi pēdās vai citas problēmas, pēdas jāpārbauda katru reizi, kad apmeklējat ārstu vai medicīnas speciālistu.

* Lūdziet, lai ārsts vismaz vienreiz gadā pārbauda jutīgumu jūsu kājās un pēdās.

* Tāpat lai ārsts vismaz reizi gadā nosaka pulsu uz jūsu pēdas virspuses artērijas.

* Jautājiet savam ārstam, kādi medikamenti varētu palīdzēt jums novērst vai aizkavēt kāju nervu bojājumu.

* Iespējams, ka jums var palīdzēt medikamenti, kas uzlabo nervu šūnu vielmaiņu, rezultātā samazinot traucējumus un saglabājot jušanu rokās un kājās.

Leave a Comment