Dedzinošas sajūtas kuņģī. Kas vainīgs, kad jāvēršas pie ārsta?

Var būt nepieciešama izmeklēšana
Pēc dakteres Ilonas Vilkoites vārdiem, ja cilvēks sūdzas par dedzināšanu kuņģī, vēlama, protams, gastroenterologa konsultācija, lai ārsts izvērtētu, kāpēc šāda vaina radusies un kā to novērst.

Refluksa diagnoze pamatā tiek noteikta, balstoties uz pacienta klīnisko stāvokli. Lai problēmas cēloni izpētītu dziļāk, ārsts var nozīmēt analīzes, piemēram, pilnu asinsainu, dažādas bioķīmiskās, fēču analīzes. Paralēli tiek arī noteikts, vai pacientam nav helikobaktēriju, kas nereti var būt dedzinošo sajūtu cēlonis. Nepieciešamības gadījumā var veikt arī endoskopisko izmeklēšanu, kad kuņģa dobumā tiek ievadīta kamera, kas detalizēti parāda barības vada, kuņģa, kā arī divpadsmitpirkstu zarnas gļotādu.

Izmeklējums mūsdienās tiek veikts narkozē, pacientu iemidzinot uz 5–6 minūtēm. Izmeklējuma laikā endoskopists izvērtē, vai vaina ir akūti ārstējama vai pietiek ar režīma maiņu un diētas rekomendācijām.

Kā tas viss rodas
Normālā situācijā kuņģis pildīts ar apēsto ēdienu. Slēdzējmuskulis jeb sfinkters, kas savieno barības vadu un kuņģi, ir aizvērts, līdz ar to nekas no kuņģa atpakaļ barības vadā nenonāk. Ir, protams, pieļaujams neliels fizioloģisks reflukss, kas parasti pacientiem sūdzības nesagādā. Taču tad, kad reflukss jau ir lielāks un skar tālākus barības vada segmentus, pacients var just dedzinošu sajūtu.

Sevišķi, ja muskulis slēdzas nepilnīgi, saturs no kuņģa var nonākt barības vadā, to kairināt un radīt dedzinošo sajūtu. Ja arī diafragmas muskulis kļūst vaļīgs, šāds stāvoklis bieži vien pastiprinās un var novest līdz tā sauktajai diafragmas trūcei, kad daļa kuņģa nonāk krūškurvī. Tad situācija kļūst vēl vairāk apgrūtinoša, dedzināšanas simptomi ir izteiktāki un ārstēšanai, iespējams, vajadzīgas lielākas medikamentu devas.

Ārstēšana
Ārstēšanai tiek rekomendēta tā sauktā protona sūkņu inhibitoru terapija, kas samazina sālsskābes veidošanos kuņģī. Ieteikta arī diētas un režīma maiņa.

Respektīvi, uzturā vēlams samazināt tādu produktu lietošanu, kas rosina sālsskābes sekrēcijas palielināšanu (citrusaugļu un to sulu, tomātu un to izstrādājumu, piparu un piparotu ēdienu). Jāņem vērā, ka kuņģa sālsskābes sekrēciju rosina arī alkohols.

Tāpat šiem cilvēkiem vēlams atteikties no produktiem ar lielu tauku koncentrāciju: šokolādes, ceptiem ēdieniem, frī u.c. Protams, jāatturas arī no pārēšanās. Ja minētās nepatīkamās sajūtas piemeklējušas, aptiekā nopērkami arī bezrecepšu medikamenti, kas tieši paredzēti šādiem gadījumiem. Bet, ja vaina ieilgusi, jebkurā gadījumā jāvēršas pie gastroenterologa.

Leave a Comment