Dārzs vēl zem sniega, bet var sākt domāt par dēstiem!

Marts kalendārā ir pirmais pavasara mēnesis, taču tā vien šķiet, ka dabai ir cita ievirze un šajā mēnesī vēl varam attapties sniega kupenās un lielā salā, tikpat labi var pieturēties silts un saulains laiks.

Pavasarī darāmi daudz dārza darbi, kurus neietekmē meteoroloģiskie apstākļi un marts ir sākums aizņemtajai sezonai, tādēļ darāmo darbu saraksts var būt visai garš. Iepirkšanās centra “K Senukai” dārzniecības konsultante Līga Arbuzova sniedz ieteikumus dārza darbiem, kuriem pievērsties jau tūlīt.

Sēklu krājumu pārskatīšana

Kamēr dārzs vēl ir sniegā, ir īstais laiks sagādāt sēklas un no tām sākt audzēt dēstus. Kā zināt, kādas sēklas iegādāties un kam būtu jāpievērš uzmanība uz iepakojuma? Sēklu kvalitāti raksturo to tīrība – paciņai nevajadzētu saturēt putekļus vai citus piemaisījumus, dīgtspēja, veselīgums, derīguma termiņš un citi aspekti. Ja augi tiek audzēti savam priekam un vajadzībām, tad sēklu izvēlē var būt vienkārša, jo veikalos ir nopērkamas labas un kvalitatīvas šķirnes vai hibrīdu sēklas.

Dēstu audzēšana

Dēstu audzēšana ir nepieciešama visiem siltumnīcās audzētajiem dārzeņiem (gurķi, tomāti, pipari), arī agrajiem dārzeņiem (salāti un visu veidu kāposti), kā arī dārzeņiem ar garu veģetācijas periodu (selerijas, puravi). Lai dēsts izdotos kvalitatīvs, to vajadzētu izvietot audzēšanai izmantojamā tarā – plastmasa vai cita veida podiņos, kasešu dēstu audzēšanas sistēmā, kas ļauj izaugušos dēstus vieglāk izpiķēt. Marts ir piemērots mēnesis dēstu audzēšanai, jo gaismas trūkumā augi attīstās lēnāk, savukārt pie labāka apgaismojuma attīstības laiks būs īsāks.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment