Cik ilgi esam gaidījuši: jauns laikapstākļu streiks maijā beigās – kad nepatīkamo laiku gaidīt

Aukstums, tāpat kā maija sākumā, nebūs ilgs līdz mēneša beigām, lai gan temperatūra lēnām paaugstināsies, un Austrumeiropas reģionā sāks sasilt ātrāk nekā citviet apgabalā. Tomēr ārzemju Hidrometeoroloģijas centra prognozes vasarai nav tik sliktas.

– Visticamākais scenārijs, kas vairākkārt aprēķināts, ir tāds, ka kopumā vasara netiek prognozēta auksta, temperatūra būs tuvu un virs normas. Taču tās ir vidējās vērtības.

Būs ļoti karsta laika epizodes, sauss un karsts laiks, tas arī negatīvi ietekmē cilvēkus un augus. Būs periodi ar bagātīgiem nokrišņiem, bet atdzišana šajā gadījumā nav briesmīga, – saka Vilfands.

Protams, meteorologi saka, ka termometra stabiņš pazemināsies līdz 15-20 grādiem, bet tajā nav nekā slikta. Prognoze vasarai ir aprēķināta visai valstij, taču meteorologi atgādina: nenormālas parādības tik tālu uz priekšu nevar paredzēt, un katra bīstamā epizode tiks prognozēta dažas dienas pirms tās iestāšanās.

Bet ko mēs sagaidīsi tieši Latvijā? Interesanti gan!

Svētdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) Rīgā izsludinājis dzelteno brīdinājumu par karstumu, tāpēc ir svarīgi īpaši rūpēties par savu veselību, it īpaši pie lielākas fiziskās slodzes.

Dzeltenais brīdinājums būs spēkā no svētdienas pulksten 09:00 līdz 21:00, kad gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +25ºC.

Karstais laiks var ātri ietekmēt cilvēka pašsajūtu un veselību. Pārkaršana ir biežs risks, kas var izraisīt nopietnus vese***bas traucējumus un būt dzīvībai bīstama. Īpaši riska grupā ir bērni, cilvēki ar hroniskām sli***ām un īpašām vajadzībām, kā arī tie, kuriem karstumā ir palielināta fiziskā slodze.

Saskaņā ar provizorisko informāciju 16. maijā Latvijā ir sākusies meteoroloģiskā vasara. Meteoroloģiskā vasara iestājas, ja diennakts vidējā gaisa temperatūra piecas dienas pēc kārtas nenoslīd zemāk par +15 grādiem, un sākums ir pirmā no šīm dienām.

Sestdiena būs pārsvarā saulaina, bet pēcpusdienā un vakarā dažviet Kurzemē un Zemgalē iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss. Svētdien lokālas pērkona lietusgāzes var būt visos valsts reģionos, dažās vietās tās var pavadīt krusa un spēcīgas vēja brāzmas.

Lasi vēl: Nekavējoties ziņojiet likumsargiem, ja uz savas automašīnas ieraugiet ūdens pudeli! Steigšus!

Ilgstošs karstuma periods: Maijā bija ilgstoši karstuma periodi ar vairākām dienām pēc kārtas, kad temperatūra pārsniedza +25°C, kas ir meteoroloģiskā vasaras temperatūras līmenis.

Saules starojums: 2018. gada maijā bija daudz saulainu dienu, un kopējais saules starojuma daudzums bija ievērojami augstāks nekā parasti, kas veicināja augstās temperatūras.

 

Leave a Comment