Čehijas centrālā banka atkal samazina galveno procentu likmi, jo inflācija saglabājas zema un ekonomika atveseļojas

Čehijas Republikas centrālā banka ceturtdien jau piekto reizi pēc kārtas samazināja galveno procentu likmi, jo inflācija joprojām ir zema un ekonomika uzrāda atveseļošanās pazīmes, raksta Apnews.

Analītiķi prognozēja, ka procentu likme tiks samazināta par pusprocentu punktu – līdz 4,75%.

Banka sāka samazināt aizņemšanās izmaksas par ceturtdaļpunktu 21. decembrī, un tas bija pirmais samazinājums kopš 2022. gada 22. jūnija. Turpmāki samazinājumi katru reizi par pusprocenta punktu sekoja 8. februārī, 20. martā un 2. maijā.

Saskaņā ar Čehijas Statistikas biroja datiem inflācija 2023. gadā samazinājās līdz 10,7% no 15,1% 2022. gadā un februārī, salīdzinot ar 2022. gadu, samazinājās līdz bankas noteiktajam mērķim 2,0%, bet martā saglabājās nemainīga.

Aprīlī tā pieauga līdz 2.9%, bet maijā samazinājās līdz 2.6%.

Čehijas tautsaimniecības izaugsme 2024. gada 1. ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauga par 0.2%, bet salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pēdējiem trim mēnešiem – par 0.3%, liecina Statistikas biroja 31. maijā publicētie dati.

Tas notika pēc tam, kad Čehijas ekonomika 2023. gada pēdējos trīs mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, saruka par 0,2%.

Centrālās bankas visā pasaulē sliecas samazināt aizņemšanās izmaksas, jo tās vērtē, vai toksiskā inflācija ir pietiekami iegrožota.

Ir pilnīgi skaidrs, ka Čehijas ekonomika ir sākusi atgūties. 2021. un 2022. gadā ekonomika uzrādīja pozitīvus izaugsmes rādītājus, pateicoties gan vietējiem, gan globāliem faktoriem.

Šobrīd Čehijā ir viens no zemākajiem bezdarba rādītājiem Eiropas Savienībā. 2023. gada sākumā bezdarba līmenis bija aptuveni 3%, kas liecina par stabilu darba tirgu. Pieprasījums pēc kvalificēta darbaspēka palielinās, īpaši tādās nozarēs kā IT, ražošana un pakalpojumi.

Čehija ir pievilcīgs galamērķis ārvalstu investīcijām, pateicoties stratēģiskai atrašanās vietai, izglītotam darbaspēkam un labi attīstītai infrastruktūrai.

Inovācijas un tehnoloģiju sektors piedzīvo strauju izaugsmi, ar īpašu uzsvaru uz IT un automobiļu rūpniecību. Valsts atbalsta jaunuzņēmumus un tehnoloģiju uzņēmumus ar dažādām programmām un iniciatīvām.

Pēdējos gados valdība ir īstenojusi vairākus ekonomiskos stimulēšanas pasākumus, lai atbalstītu uzņēmumus un iedzīvotājus pandēmijas laikā un pēc tās. Tas ietver nodokļu atvieglojumus, tiešo finansiālo atbalstu un investīcijas infrastruktūrā.

Čehijas valdība ir pieņēmusi stratēģijas un politikas, lai veicinātu ilgtspējīgu attīstību, ieskaitot zaļo tehnoloģiju un atjaunojamās enerģijas ieviešanu.

Līdz ar to Čehijas ekonomikai ir spēcīgs izaugsmes potenciāls, pateicoties labi izglītotam darbaspēkam, tehnoloģiju attīstībai un stratēģiskajai atrašanās vietai Eiropas centrā.

 

Leave a Comment