Brexit joprojām rada problēmas: Apvienotās Karalistes un ES augkopības uzņēmumi aicina steidzami rīkoties saistībā ar robežkontroli uz robežas

Apvienotās Karalistes Dārzkopības nozares uzņēmumu asociācija un radniecīgās grupas no visas Eiropas brīdina, ka jaunās robežkontroles nedarbojas, raksta Euronews.

Tirdzniecības organizācijas, kas pārstāv dārzkopības centrus Apvienotajā Karalistē un ES, ir parakstījušas atklātu vēstuli, kurā aicina politiskos līderus risināt “krīzi” uz robežām pēc Brexit.

Tās apgalvo, ka aprīlī ieviestās jaunās izmaiņas importa procedūrās rada kavēšanos, kaitējumu un papildu izmaksas tiem, kas ieved augus Apvienotajā Karalistē.

“Apvienotajai Karalistei ir unikāla robeža ar ES attiecībā uz augu un augu produktu tirdzniecību,” teikts vēstulē.

“Nekur citur pasaulē nav tādas robežas, kur notiek tik liela augu un augu produktu tirdzniecība starp valstīm, kurām nav sanitāro un fitosanitāro pasākumu (SPS), atzīšanas vai nolīguma.”

Starp parakstītājiem ir Apvienotās Karalistes Dārzkopības tirgotāju asociācija, kas pārstāv aptuveni 1400 dārzkopības mazumtirgotāju. Starp ES struktūrām, kas atbalsta aicinājumus, ir Nīderlandes Stādu un puķu sīpolu audzētāju asociācija un Starptautiskā ziedu tirdzniecības asociācija, kas atrodas Briselē.

“Augsta riska” augus kokaudzētavās vairs nepārbauda

Šogad ieviestie noteikumi nozīmē, ka augu un dzīvnieku izcelsmes produkti, ko ieved Apvienotajā Karalistē no ES, tiks pārbaudīti rūpīgāk.

Pirms to ieviešanas lielākā daļa no ES importēto preču netika kontrolētas – tas bija pagaidu pasākums, lai dotu uzņēmumiem laiku pielāgoties izmaiņām pēc Brexit.

Produkti, kas rada vidēju risku Apvienotās Karalistes iedzīvotāju fiziskajai labsajūtai un videi, tagad tiks pārbaudīti attiecībā uz kaitēkļiem un kaitēm.

Arī augsta riska preces tagad tiks pārbaudītas uz robežas, lai gan iepriekš tās tika pārbaudītas, kad tās bija sasniegušas galamērķi.

Dārzkopju grupas norādīja, ka jaunā sistēma ir mazāk efektīva kaitēkļu noteikšanā, kā arī rada risku, ka dažiem uzņēmumiem var rasties naudas plūsmas problēmas.

Tās prognozē, ka importa izmaksas palielināsies par vairāk nekā 25 %, jo pagarināsies ceļojuma un pieteikumu iesniegšanas laiks, palielināsies krājumu bojājumi un palielināsies nodevas, kas saistītas ar pašām pārbaudēm.

Viņi aprēķinājuši, ka tikai viena kravas automobiļa papildu pārbaudes izmaksas varētu sasniegt 1 740 sterliņu mārciņu (2 052 eiro), ja piegādātājs ieved 12 dažādas augu partijas.

Arodorganizācijas atzina, ka šie maksājumi mazajiem uzņēmumiem nav ilgtspējīgi. Pārdevēji brīdina, ka tirdzniecības likumi pēc Brexit palielinās importēto ziedu cenas par 5 %.

Viens uzņēmums vēstulē norādīja, ka trīs no tā transportlīdzekļiem, kas pārvadāja augus, 44 stundas tika aizturēti robežkontroles punktā pēc programmatūras problēmas.

“Noskaidrojās, ka tā bija APHA testēšana attiecībā uz kādu konkrētu kukaiņu, kuras rezultātu saņemšana prasīja tik ilgu laiku, ka daudzi augi, kas atradās piekabēs, bija sapuvuši vai nokaltuši,” apliecināts dokumentā.

Tajā tika apgalvots, ka ostas operators, kas nedarbojās visu diennakti, nebija sazvanāms: “Pārvadātājs un aģents neko nezināja par to, kas notiek ar augiem, par kuriem netika gādāts”.

Cits pārvadājumu uzņēmums apgalvoja, ka pirmajā pārbaužu nedēļā tika pārbaudītas 23 tā kravas automašīnas.

Tā rezultātā autovadītāji 93 stundas gaidīja, kas uzņēmumam izmaksāja 38 000 sterliņu mārciņu (44 819 eiro) papildu atalgojuma veidā.

Tas ne tikai apgrūtina uzņēmumu budžetu, bet arī arodorganizācijas ir paudušas bažas par autovadītāju labklājību.

Leave a Comment