Brazīlijas tiesa pieprasa X dokumentus, jo platforma vēlas atsākt darbību valstī

Brazīlijas Augstākā tiesa sestdien pieprasīja Ilonam Maskam piederošajai sociālajai platformai X iesniegt dokumentus, kas apliecina tās jaunā juridiskā pārstāvja statusu valstī, jo uzņēmuma juristi tagad apgalvo, ka uzņēmums izpildīs tiesas prasības, lai saņemtu atļauju atsākt darbību Brazīlijā.

X tika slēgta Brazīlijā augusta beigās pēc tam, kad tā neievēroja augstākās tiesas rīkojumus saistībā ar naida runas moderēšanu sociālajā platformā.

Taču pēdējās dienās X pārstāvji ir sākuši publiski paust nodomus izpildīt tiesas prasības, lai gan iepriekš uzņēmums bija paziņojis, ka tās neizpildīs.

X juristi piektdienas beigās paziņoja, ka platforma ir iecēlusi juridisko pārstāvi Brazīlijā, pievēršoties galvenajai tiesas izvirzītajai prasībai.

Sestdienas lēmumā Augstākās tiesas tiesnesis Aleksandrs de Moraess deva piecas dienas, lai X iesniegtu komercreģistrus un citus dokumentus, kas pierāda, ka X oficiāli ir parakstījusi līgumu ar Rajeli de Oliveiru Konceikao kā savu juridisko pārstāvi Brazīlijā.

Brazīlijas tiesību aktos ir noteikts, ka ārvalstu uzņēmumiem, lai tie varētu darboties valstī, ir jābūt juridiskajam pārstāvim. Pārstāvis uzņemas juridisko atbildību par uzņēmumu uz vietas.

Uzņēmumam X bija juridiskais pārstāvis Brazīlijā līdz augusta vidum, kad tas nolēma slēgt savus birojus un atlaist darbiniekus šajā valstī.

Šis solis sekoja vairākus mēnešus ilgušajam strīdam starp Musku un Moraesu par to, ka uzņēmums neievēroja tiesas rīkojumus, kuros pieprasīts, lai platforma veiktu pasākumus pret naida runas izplatīšanu, ko miljardieris nosodīja kā cenzūru.

Papildus norādei par juridisko pārstāvi Brazīlijas augstākā tiesa arī pieprasīja, lai X bloķētu noteiktus kontus, kas izmeklēti naida runas un dezinformācijas izmeklēšanā, un samaksātu soda naudu vairāk nekā 3 miljonu ASV dolāru apmērā kā nosacījumus aizlieguma atcelšanai.

Sākotnēji X paziņoja, ka nepildīs “nelikumīgos” rīkojumus, bet tagad tās juristi paziņoja, ka platforma samaksās tai pienākošos naudas sodus un ka tā arī ir sākusi bloķēt pieprasītos kontus.

Uzreiz nebija skaidrs, kurus kontus X ir uzdots bloķēt, jo izmeklēšana ir konfidenciāla.

Neraugoties uz aizliegumu, X trešdien uz ierobežotu laiku kļuva pieejama daudziem lietotājiem Brazīlijā pēc tam, kad tās komunikāciju tīkla atjauninājums apgāja tiesas noteikto bloķēšanu.

Leave a Comment