Bioloģiski aktīvo punktu masāža. Kā palīdz akupresūra?

Akupresūras punkti ir izvietoti uz 14 līnijām – meridiāniem, kuriem katram ir savs nosaukums, piemēram, “lielais sirds meridiāns”, “trīspakāpju apsildīšanas meridiāns” un citi. Uz katras līnijas ir trīs punktu veidi. Harmonizējošie punkti atrodas meridiāna sākumā un beigās. Tiem uzspiežot, var sajust šīs iedarbības harmonisku atbalsi visos orgānos, kas pieder šai līnijai. Uzbudinājuma punkta akupresūra uzlabo orgānu reakciju un darbspējas, bet nomierinošais punkts noņem nervozitāti un tā masāža dod vispatīkamākās sajūtas. Eksistē arī tā saukto signālpunktu sistēma. Katram orgānam tā ir sava, un pareiza šā punkta akupresūra momentāni uzlabo pašsajūtu un mazina sāpes.

Pareizi to dara šādi. Apsēžas vai apguļas uz muguras, atslābinās un uz laiku atbrīvojas no visām domām. Nepieciešamajam punktam uzliek rādītājpirksta spilventiņu un, viegli uzspiežot ādai, izdara apļveida kustības, sekojot, lai pirksts nenovirzītos no punkta.

Masāžas ilgums – no 30 sekundēm līdz minūtei. Akupresūru var izdarīt daudzas reizes dienā. Atkārtojot punkta masāžu, nav grūti pamanīt, ka sāpes pakāpeniski mazinās. Reizēm, uzspiežot punktam, var sajust patīkamu siltumu. Tas nozīmē, ka atveseļošanās ir tuvu. Centieties neuztraukties un saglabāt mieru, elpojiet vienmērīgi.

Visbiežāk šo metodi izmanto pret galvassāpēm. Lai tās pierimtu, ir jāmasē punkti, kas atrodas aptuveni īkšķa platumā uz sāniem no acu ārējiem kaktiņiem. Ja nomoka iesnas vai ir aizlikts deguns, daudz vieglāk kļūs, iedarbojoties uz punktu, kas atrodas tieši starp acīm virs deguna pamatnes. Pret zobu sāpēm palīdz intensīva tā punkta masāža, kas atrodas bedrītē virs augšlūpas.

Protams, ka akupresūras vienkāršotās metodes nevar aizvietot nepieciešamo medicīnisko ārstēšanu (piemēram, ja ir problēmas ar apendicītu), taču to var izmantot kā papildu līdzekli sāpju noņemšanai vai pirmās palīdzības sniegšanai.

Akupresūrai ārkārtīgi reti mēdz būt pretindikācijas. To nedrīkst izmantot smagos sirds un sirds-asinsvadu slimību gadījumā, grūtniecības laikā, ja ir liels pārgurums vai arī lokālas ādas seguma izmaiņas (šajā gadījumā obligāti jāpagaida, kamēr āda būs pilnībā izārstēta). Ja punktu masāžas laikā pašsajūta krasi mainās, procedūra nekavējoties jāpārtrauc. Taču tā notiek ļoti reti.

Leave a Comment