Bank of America uzskata, ka Eiropas Centrālā banka samazinās likmes, ja Francijas vēlēšanas satrauks tirgu

Bank of America uzskata, ka ECB var paātrināt likmju samazināšanas ciklu, ja notikumi Francijā saasinās finanšu nosacījumus, raksta Euronews.

Bank of America prognozē, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu paātrināt procentu likmju samazināšanas ciklu, ja Francijas vēlēšanu rezultātā palielināsies tirgus riski.

“Galvenais risks no šejienes ir tas, vai notikumi Francijā galu galā novedīs pie noturīgas finanšu nosacījumu stingrības un ilgstoša nenoteiktības šoka,” Bank of America ekonomists Rubens Segura-Kajuela rakstīja nesen publicētajā paziņojumā.

Bank of America brīdina, ka Francijas vēlēšanu izraisītais lielāks satricinājums varētu novest pie vājākas eiro zonas izaugsmes, straujākas dezinflācijas un straujāka ECB procentu likmju samazināšanas cikla.

Bank of America eiro zonas perspektīvas

Lai gan kopumā euro zonas tautsaimniecības attīstība lielākoties atbilda gaidītajam, Bank of America norāda, ka dažādās dalībvalstīs bija vērojamas atšķirības.

Investīciju banka nedaudz paaugstinājusi eiro zonas izaugsmes prognozes 2024. gadam – no 0.5% līdz 0.6%.  Tomēr šis kopējais rādītājs slēpj lejupvērstu pārskatīšanu Vācijai, ko līdzsvaro spēcīgāka, nekā gaidīts, izaugsme Itālijā un Spānijā. Tā vietā eiro zonas izaugsme 2025. gadam ir samazināta no 1,2 % līdz 1,1 %.

“Izaugsmes pamatā joprojām ir vāja, bet lēni uzlabojoša izaugsme,” sacīja Rubens Segura-Kajuela.

Raugoties nākotnē, bloka galvenās tēmas paliek nemainīgas: reālo ienākumu atveseļošanai vajadzētu atbalstīt patēriņa tēriņus, bet lielu daļu pozitīvo pārsteigumu nākotnē, visticamāk, radīs globālās ekonomikas uzlabojumi.

Segura-Kajuela atzīmē, ka ASV ekonomika izaugsmes un inflācijas ziņā pastāvīgi pārspējusi eiro zonu, un šī tendence, visticamāk, turpināsies. Šī atšķirība ir kritiski svarīga, jo tā uzsver Federālo rezervju sistēmas un ECB atšķirīgās monetārās politikas trajektorijas.

Bank of America uzskata, ka inflācija, visticamāk, sasniegs savu mērķi līdz 2025. gada sākumam, bet brīdina, ka pēc tam inflācija pastāvīgi būs zemāka nekā plānots, ko noteiks zemākas enerģijas cenas. Iestādes kopējās inflācijas prognozes 2024. gadam ir 2.3%, bet 2025. gadam – 1.5%, savukārt pamatinflācija 2024. gadā gaidāma 2.5%, bet 2025. gadā – 1.8% līmenī.

“Mēs joprojām uzskatām, ka hroniski nepietiekamais kopējais pieprasījums un noturīgā ražošanas apjoma starpība, kas nesamazināsies pat līdz 2026. gadam, kopā ar pārāk stingro politikas pasākumu kopumu veicinās inflācijas samazināšanos,” komentēja Segura-Kajuela.

Ietekme uz ECB likmju samazināšanu un neskaidrības saistībā ar Francijas vēlēšanām

Bank of America savā analīzē prognozē, ka 2024. gadā ECB samazinās procentu likmes kopumā par 75 bāzes punktiem (25 bāzes punkti jau tika samazināti jūnijā), bet 2025. gadā – par 125 bāzes punktiem.

Datu tendences liecina, ka ECB, iespējams, būs nepieciešams paātrināt likmju samazināšanas ciklu vairāk, nekā pašlaik gaidīts, cenšoties 2025. gada 2. pusgadā panākt noguldījumu likmi 2% līmenī.

Paredzams, ka ECB jūnijā sāktais procentu likmju samazināšanas cikls būs nedaudz ilgāks. Paredzams, ka sākotnēji procentu likmes tiks samazinātas katru otro sanāksmi par 25 bāzes punktiem, sākot ar 2025. gada martu, pārejot uz samazinājumiem katrā sanāksmē.

Tomēr, “ja notikumi Francijā nodrošinās noturīgu finanšu nosacījumu ierobežošanu visā reģionā, tas joprojām varētu viegli novest pie tā, ka samazināšanas cikla paātrināšana varētu sākties 2024. gada beigās,” brīdināja Segura-Kajuela.

 

Leave a Comment