Baltijas valstu parlamentārieši Rīgā spriedīs par drošības un energoapgādes jautājumiem

Parlamentārieši no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas piektdien, 28.oktobrī, pulcēsies Rīgā uz Baltijas Asamblejas (BA) 41.sesiju, lai spriestu par Baltijas sabiedrības gatavību pārvarēt ārējo apdraudējumu radītās problēmas, kā arī par noturīgas, savstarpēji savienotas un rūpīgi saskaņotas energoapgādes sistēmas izveidi Baltijas valstīs.

BA 41.sesiju pulksten 10.00 Saeimas namā atklās BA prezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, kā arī visu trīs Baltijas valstu parlamentu spīkeri – Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Jiri Ratass (Jüri Ratas) un Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen).

Sesijas atklāšanā piedalīsies arī Islandes parlamenta priekšsēdētājs Birgirs Aurmansons (Birgir Ármannsson), Melnkalnes parlamenta priekšsēdētāja Danijela Džuroviča (Danijela Đurović), Polijas Senāta maršals Tomašs Grodzkis (Tomasz Grodzki), Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētāja vietniece Olena Kondratjuka (Olena Kondratiuk), kā arī Eiropas Parlamenta viceprezidents Roberts Zīle un Eiropas Komisijas vides, okeānu un zivsaimniecības komisārs Virginijus Sinkevičs (Virginijus Sinkevičius).

Tāpat piektdien BA ietvaros notiks 28.Baltijas Padome – parlamentu un izpildvaras sadarbības platforma -, kurā klātesošos uzrunās J.Vucāns, kā arī Latvijas ekonomikas ministre Ilze Indriksone, Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu (Urmas Reinsalu) un Lietuvas ārlietu viceministre Jovita Neļupšiene (Jovita Neliupšienė).

Sesijas izskaņā piektdien pulksten 19.00 mākslas muzejā “Rīgas birža” notiks BA balvas literatūrā, mākslā un zinātnē svinīgā laureātu apbalvošanas ceremonija, kā arī pasniegs BA medaļas, ko piešķir par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā.

Ar BA balvu mākslā šogad apbalvos latviešu zinātniekus Gustavu Strengu, Andri Levānu, Renāti Bergu un Lauru Kreigeri-Liepiņu. Savukārt balvu literatūrā saņems prozaiste un dzejniece Kai Āreleida (Kai Aareleid) no Igaunijas, bet balvu mākslā piešķirs gleznotājam Šarūnam Saukam (Šarūnas Sauka) no Lietuvas.

Leave a Comment