Atmasko dzīvības laupītāju! Kampaņā mācīs atpazīt insulta un infarkta pazīmes

Vieni no izplatītākajiem nāves cēloņiem Latvijā ir miokarda infarkts un insults, kuru veiksmīgai ārstēšanai ir svarīgi laikus saņemt medicīnisko palīdzību. Tuvojoties Pasaules sirds dienai, Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) kampaņā “Atmasko dzīvības laupītāju!” skaidros, kā atpazīt galvenos infarkta un insulta simptomus, kuru gadījumā nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, lai sekas nebūtu letālas un “dzīvības laupītāji” tiktu apsteigti.

Akūts miokarda infarkts Latvijā ik gadu paņem vairāk nekā 1000 iedzīvotāju dzīvības, bet insults divreiz vairāk – ap 2000. Turklāt 20% infarkta un 15% insulta upuru pērn bijuši jaunāki par 64 gadiem – tātad abas slimības izrādās nāvējošas arvien jaunākiem cilvēkiem.

“Lai mazinātu šos biedējošos mirstības rādītājus un uzlabotu iedzīvotāju sirds un asinsvadu veselības stāvokli, noteicošais, protams, ir profilakse, taču ne mazāk svarīgi, lai apkārtējie, kā arī pats cietušais mācētu ātri atpazīt saslimšanu simptomus un laikus sauktu palīgā mediķus. Jābūt vērīgiem pašiem pret sevi un līdzcilvēkiem. Tā kā insults un infarkts cilvēku var skart jebkur – mājās, darbavietā, uz ielas -, aicinu nekad vienaldzīgi nepaiet garām sabiedriskā vietā nokritušam cilvēkam, nepārliecinoties vai nav nepieciešama palīdzība. Apkārtējo neuzmanība un vienaldzība ir dzīvības zagļu – insulta un infarkta – sabiedrotie,” uzsver veselības ministre Anda Čakša.

Kā skaidro SPKC Slimību profilakses nodaļas vadītāja vietniece Sanda Terela, kampaņas “Atmasko dzīvības laupītāju!” centrā būs divi vārdi – “sirds” un “ātri”. “Šie vārdi ir pamatā divām formulām, kas viegli uztveramā veidā palīdzēs iegaumēt infarkta un insulta simptomus. Ik minūte, ik sekunde šo saslimšanu gadījumā var izrādīties liktenīga, tādēļ mācīsimies tās atmaskot.”

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment