Atkal angīna? Slimības sākumā labi palīdz dabas līdzekļi

Galvenais angīnas izplatīšanās veids ir gaisa pilienu ceļā, tāpēc infekcija spēj ātri izplatīties runājot. Cits inficēšanās ceļš ir caur pārtikas produktiem, traukiem. No ļoti sīkajām strutu pūtītēm, kas uzmetušās uz roku ādas, mikrobi var viegli nokļūt pienā, maltajā gaļā, kartupeļu biezenī, uz dārzeņiem, augļiem… Tāpēc nedrīkst ar saslimušo izmantot kopējus traukus, vienu dvieli, kabatlakatiņu.

Daudzi uzskata, ka nekas traģisks nenotiks, ja angīnu izstaigā. Tā nav. Angīna patiesībā ir ļauna slimība, kas katrā izdevīgā brīdī gatava izraisīt sarežģījumus. Infekcija nokļūst ausīs, deguna blakusdobumos, pat sirdī. Biežas angīna izprovocē reimatismu. Reizēm cieš nieres. Bīstamas ir arī lokālās komplikācijas, piemēram, audu iekaisums ap mandelēm, kad bez operācijas vairs neiztikt.

Vai slimību var uzveikt ar mājas līdzekļiem? Tie ir efektīvi slimības sākumstadijā. Var lietot sūkājamas ledenes
vai tabletes, taču ieteicamāk izmantot iedarbības ziņā efektīvākos sprejus vai antiseptiķus saturošus šķīdumus skalošanai – tie teicami apņem mandeles un aptur slimības tālāko attīstību. No tautas līdzekļiem der atcerēties sodas šķīdumu, siltu kumelīšu vai eikalipta uzlējumu, asinszāles, kumelīšu vai liepziedu novārījumu.

Taču efekts būs daudz lielāks, ja skalošanai tiks izmantots šāds līdzeklis:

* glāzei ūdens pievieno propolisa tinktūru, līdz ūdens kļūst balts kā piens, un skalo kaklu iespējami biežāk.

Ja sāpes kaklā tomēr nepāriet un sākusies angīna, bez antibiotikām neiztikt. Bet tās var izrakstīt tikai ārsts.

Ir vecāki, kas uzskata, ja bērnam tiks izoperētas mandeles, viņš angīnu varēs aizmirst uz visiem laikiem. Taču kļūdās, jo šī operācija negarantē pilnīgu atbrīvošanos no kakla slimībām.

Turklāt šāda iejaukšanās ne vienmēr ir labvēlīga. Aukslēju mandeles ir imūnsistēmas orgāns ar aizsardzības funkcijām. Tāpēc mūsdienās, ja vien iespējams slimību uzveikt bez ķirurģiskas iejaukšanās, ārsti to arī dara. Tikai tad, ja mandeļu audi pārstāj pildīt savas funkcijas, tiek pieņemts lēmums tās izoperēt.

Pret strutojošu angīnu
* Vairākās kārtās salocītu marli viegli samitrina, bagātīgi saziepē ar saimniecības ziepēm (vislabāk – 72%), ļauj marlei nedaudz apžūt un tad aptin ap kaklu tā, lai apsējs nosegtu mandeles un zem žokļa esošos limfmezglus, un apsien vilnas lakatu vai šalli. Kompresi tur 5–6 stundas, ne ilgāk, pretējā gadījumā var gūt apdegumu. Jau pēc 1–2 procedūrām iestāsies jaušams atvieglojums, bet pēc kāda laika – arī atveseļošanās.

Leave a Comment