Astmai mitrs un auksts laiks nepatīk. Kā sagatavoties aukstajai sezonai?

* Nereti saaukstēšanās gadījumā saasinās arī bronhiālā astma, un lēkmes mēdz būt ļoti smagas. Tas notiek tāpēc, ka vairumā gadījumu astma ir ļoti atkarīga no infekcijas, proti, pat niecīga saaukstēšanās spēj izraisīt slimības saasinājumu. Tāpēc ziemā astmatiķiem ir visgrūtāk, jo tieši šajā laikā inficēšanās ar dažādām vīrusinfekcijām notiek visbiežāk.

Lai nesaslimtu, nopietna uzmanība pievēršama imunitātei – var lietot vitamīnu kompleksus un ehinācijas tinktūru (pa 20 pilieniem reizi dienā). Pēdējā laikā ir parādījušies ļoti spēcīgi imūnmodulatori, kas kavē saaukstēšanās slimību attīstību.

* Ir astmas slimnieki, kam slimība gada aukstajā periodā saasinās ne tikai laukā, bet arī mājās, lai gan telpas tiek regulāri koptas un sūdzēties par putekļiem nav pamata. Šajā gadījumā vainojams mājas mikroklimats: ja dzīvoklī ir vēss un mitrs, tas izprovocē kārtējo elpas trūkuma lēkmi. Gaisam telpās jābūt siltam.

* Kad ārsts izraksta kādu inhalatoru, daudzi aizmirst pajautāt, kā to pareizi lietot, bet tas ir ļoti būtiski.

Pirms lietošanas zāļu baloniņš vairākas reizes spēcīgi jāsakrata. Pēc tam dziļi jāizelpo caur muti, jāpaceļ galva uz augšu, stingri ar lūpām jāaptver iemutis un dziļi jāieelpo. Ieelpas pirmajā trešdaļā jāuzspiež izsmidzinātājam. Ja viss tiek izdarīts pareizi, aerosols aprasinās visus elpceļus un nonāks pat sīkajos bronhos. Rezultātā arī efekts būs maksimāli ātrs un efektīvs. Bet, ja inhalators tiek lietots nepareizi, medikaments izsmidzināsies tikai mutes dobumā un rīklē.

Zināms atvieglojums, protams, iestāsies arī šajā gadījumā, taču ne tik ātri – paies pāris minūtes, līdz preparāts nonāks asinīs un sasniegs plaušas pa asinsvadiem. Tikai tad bronhi paplašināsies un sāks laist cauri gaisu. Tātad jebkurā gadījumā elpot kļūs vieglāk: pirmajā gadījumā ātrāk, otrajā – vēlāk.

Pareizi izmantot aerosolus aukstumā ir diezgan apgrūtinoši, jo ir daudz dažādu traucēkļu: nosaluši pirksti, kas slikti klausa, vējš, kas pūš vai no visām pusēm. Tāpēc, jūtot tuvojamies lēkmi, vēlams ieiet kādā telpā, nedaudz sasildīties, spēcīgi saberzēt plaukstas un tikai tad ņemt rokās aerosola baloniņu. Turklāt nedrīkst aizmirst, ka vienai ieelpai paredzēta viena medikamenta deva.

Nekādā gadījumā nedrīkst izsmidzinātājam uzspiest divas reizes pēc kārtas. Ja ārsts ir izrakstījis divas devas, tās ievada divos piegājienos. Vispirms iesmidzina aerosolu vienu reizi, tad pāris reižu mierīgi ieelpo un izelpo, pēc tam procedūru atkārto.

Ja astma sākumstadijā
Ja sākusies astma, turklāt ar alerģijas komponentiem, bez kavēšanās jācenšas saslimšanu apturēt un novērst.

Rudenī, ziemā un pavasarī
* Pagatavo žāvētu meža zemeņu ogu vai lapu tēju: 2 ēdamkarotes (ar kaudzīti) drogas aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, silti ietin, nostādina vismaz 20–30 minūtes, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes ik pēc 3 stundām.

* Katru dienu no rīta un vakarā krūtis, muguru, rokas un apkakles zonu norīvē ar raupju dvieli: vispirms sausu, tad samitrinātu aukstā ūdenī.

* Regulāri reizi nedēļā 3 stundas pēc vakariņām jāizskalo zarnu trakts (klizmai ņem 2 litrus vārīta istabas temperatūras ūdens un iemaisa tajā tējkaroti citrona sulas). Pēc tam jācenšas izsaukt vemšanu: spēcīgais muskuļu sasprindzinājums rīkles apvidū palīdz noņemt spriedzi plaušās un bronhos.

* Katru vakaru pirms gulētiešanas 10–15 minūtes skaļi jādzied. Maksimāli jāievelk krūtīs gaiss, uz mirkli elpa jāaiztur, tad izelpas laikā, atdarinot operdziedātāju, jāizdzied skaņas “ā–ā–ā”, “ī–ī–ī”, “o–o–o”, un tā – visi patskaņi. Atkārto 3–5 reizes.

* Cepeškrāsnī izžāvē un piestiņā pulverī saberž 40 svaigu paipalas oliņu čaumalas. Pulveri ieber stikla burciņā, aplej ar 10 vidēji lielu citronu sulu, uzliek vāciņu un, regulāri apmaisot ar koka karoti, 10 dienas nostādina tumšā siltā vietā. Kad uzlējums būs gatavs, atsevišķi sakuļ 40 paipalu olu dzeltenumus ar 10 ēdamkarotēm cukura, aplej ar pudeli konjaka un uz nakti ieliek ledusskapī. Nākamajā rītā konjaka maisījumu sajauc ar čaumalu uzlējumu un rūpīgi samaisa. Lieto pa 1–2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Ārstēšanās kursam nepieciešamas 2 šādas porcijas.

* Sajauc pa 2 tējkarotēm mazā mārsila lakstus un altejas saknes, maisījumu aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina siltā vietā, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā, ievērojot vienādu laika intervālu. Lietošanas shēma ir šāda: 30 dienas lieto, tad 10 dienu pārtraukums. Pēc tam lieto 20 dienas, un atkal 10 dienu pārtraukums. Visbeidzot vienu mēnesi lieto tikai reizi nedēļā. Pēc 3 mēnešiem visu kursu atkārto vēlreiz.

Vasarā
* Trīs reizes dienā (no rīta tukšā dūšā, pēc tam 2 stundas pēc ēšanas) dzer pa 1/3 glāzes meža vai dārza zemeņu sulu.

Kad ieņemt tableti astmas gadījumā
Astma ir nakts slimība – lēkmju maksimums tiek novērots parasti ap četriem no rīta.
Elpceļi šajā laikā ir īpaši viegli ievainojami. Paša organisma radītās pretiekaisuma un pretastmas “zāles” – virsnieru dziedzeru sintezētais hormons kortizols – pēc pusnakts tiek ražots minimālā daudzumā. Nakts stundās samazinās arī adrenalīna līmenis. Bet jutība pret alergēniem – palielinās. Tāpēc ir vērts izvēlēties prolongētas iedarbības pretastmas līdzekļus. Tie jāieņem vakarā ar aprēķinu, lai laiks, kad to iedarbība sasniegs maksimumu, sakristu ar agro rīta stundu, kad lēkmes pastiprinās.

Leave a Comment