Asinsvadu veģetatīvā distonija. Palīdz masāža, diēta, vingrojumi

Jānomierina sirds
Nekādā gadījumā nedrīkst ignorēt asinsvadu veģetatīvo distoniju un cerēt, ka tā pati izzudīs tikpat nemanāmi, kā piezagusies. Jāpatur prātā, ka viens no galvenajiem kaites mērķiem ir sirds.

Kurš gan no laba prāta grib kļūt par hipertoniķi? Tādēļ, lai tas nenotiktu, jāsāk ārstēties.

Vienu mēnesi ik pa divām nedēļām jādzer divi uzlējumi. Tad pēc 10 dienu pārtraukuma kursu atkārto.

* Sajauc pa ēdamkarotei asinssārtās vilkābeles un mežrozītes augļus, baldriāna saknes, kliņģerīšu ziedus, asinszāles, piparmētras, pasifloras, vērmeļu, māteres un mazā mārsila lakstus.

* Ņem pa 3 ēdamkarotēm irbenes augļus un ārstniecības dižzirdzenes saknes, pa 2 ēdamkarotēm pienenes, rožainās rodiolas, leizejas, lakricas saknes, nātres lapas, maura sūrenes lakstus un mežrozītes augļus un 1 ēdamkaroti koriandra augļu.

Abus uzlējumus gatavo vienādi: 3 ēdamkarotes sasmalcinātā maisījuma aplej ar 1 litru verdoša ūdens, 15 minūtes karsē uz lēnas uguns, ielej termosā, nakti nostādina, tad izkāš. Lieto pa pusglāzei 4–5 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Saņemt sevi rokās
Distonijas gadījumā katru dienu nepieciešama masāža. Iesākumā ar dažiem plaukstas uzspiedieniem galvai no augšas uz leju, tad ar delnu pamatnēm viegli izberzē deniņus. Pēc šīm ievada manipulācijām var sākt pamatmasāžu.

1. Sākumstāvoklis – sēdus. Ar katru roku no savas puses glauda galvu un kaklu, sākot no galvvidus uz leju.

2. Izberzē mugurkaula kakla daļas skriemeļus, sākot no galvas pamatnes līdz septītajam skriemelim.

3. Ar kreisās un labās rokas vidējā pirksta spilventiņu pamīšus masē punktu, kas atrodas bedrītē aiz auss (vispirms aiz labās, tad kreisās auss), līdz parādās viegla sāpju sajūta.

4. Ar abu roku pirkstu spilventiņiem izmasē pakauša kaulu.

5. Izspaida muskuļus, kas atrodas kakla sānos no auss līdz atslēgkaulam.

6. Ar pirkstiem glauda pieri, sākot no centra līdz ausīm (ar katru roku savu pusi), pēc tam – pakausi un kaklu no augšas uz leju

Visai masāžai jāvelta ne vairāk kā 20 minūtes.

Noskaņot sevi uz labo
Lai mazinātu distonijas iespējamās izpausmes, jau no paša rīta pēc pamošanās jāpievēršas autotreniņam.

* Guļot gultā, aptuveni 2–3 minūtes jāatkārto aptuveni šāda satura frāzes: “Lai ko es darītu, man viss izdosies. Es tikšu galā ar jebkuru uzdevumu. Viss būs labi. Es esmu absolūti mierīgs un labvēlīgs. Man elpa ir viegla un dziļa. Es visu dienu strādāšu ar prieku un patiku.”

“Zinātniska” elpa
Ja kaut kādu iemeslu dēļ nācies nervozēt, nomierināties palīdz speciāls elpošanas vingrojums.
* Uz “viens” – sekla ieelpa, izspīlējot vēderu, uz “divi, trīs” – dziļa izelpa, vēderu ievelkot. Šāds elpošanas veids (to sauc par diafragmālo elpošanu) uzlabo asins piegādi plaušām un sirdij, teicami novērš iekšējo spriedzi.

Pagrūst sienu
Šo vingrojumu nereti mēdz izpildīt atlēti. Tas ļauj nomierināties, sakopot domas un koncentrēties.

* Aptuveni pusmetra attālumā nostājas pie sienas un no visa spēka uzspiež tai ar plaukstām. Pēc minūtes rokas nolaiž. Vingrojumu atkārto 5–6 reizes.

Vairāk metāla
Asinsvadu veģetatīvās distonijas gadījumā sirdij īpaši nepieciešams kālijs (ar to bagāti ir kartupeļi, baklažāni, kāposti, aprikozes, žāvētas plūmes), kalcijs (satur piens, siers, biezpiens) un D3 vitamīns (rodams mencu akniņās, kviešu dīgstos, pētersīļos). Savukārt sālījumus, marinādes, sāli, stipru tēju, kafiju un šokolādi ieteicams ierobežot.

Saldus sapņus
Ja vakarā grūti aizmigt, kas nereti mēdz būt distonijas gadījumā, uz nakti ieteicams izdzert glāzi silta piena ar medu. Pēc tam jāapguļas un pakāpeniski jāatslābina sejas, kakla, plecu joslas, muguras un kāju muskuļi.

Daži padomi
* Jāguļ ne mazāk kā 8–9 stundas diennaktī.
* Maksimāli jāsamazina alkohola lietošana un smēķēšana.
* Biežāk vēlamas saules vannas.
* Regulāri jāsporto.
* Dienas laikā jādzer silts dzeramais ūdens.

Leave a Comment