Ārsts nosauca vielu, kas ir divreiz bīstamāka par alkoholu: šūnas iet bojā viena pēc otras

Ārsts nosauca vielu, kas ir divreiz bīstamāka par alkoholu: šūnas iet bojā viena pēc otras. Lūk, kas noskaidrojās! 

 

Medicīnas zinātņu kandidāts, gastroenterologs, hepatologs Sergejs Vjalovs paskaidroja, kas notiek organismā, lietojot alkoholu. Kā zināms, galvenais trieciens ir aknām.

“Tieši aknas ir tās, kas sāk kaut kā apstrādāt un iznīcināt organismā ienākošo alkoholu,” sacīja ārsts.

Tā rezultātā aknās veidojas alkohola sabrukšanas produkti (etanols, acetaldehīds, etiķskābe).

“Tieši šīs vielas patiesībā ir divas vai trīs reizes kaitīgāki par pašu alkoholu. Tieši viņas izraisa to pašu reibumu, kas izraisa galvassāpes,” atzīmēja speciālists, piebilstot, ka galvenā viela, kas pēc alkohola lietošanas pasliktina veselības stāvokli, ir acetaldehīds.

Acetaldehīds veidojas aknās no etanola un ir īpaši toksisks, uzsvēra speciālists.

Iepriekš medicīnas zinātņu kandidāts paskaidroja, ar ko alus atšķiras no pārējā alkohola.

“Viss alkohols, izņemot alu, izejot no kuņģa, uzsūcas divpadsmitpirkstu zarnā un nekavējoties nonāk aizkuņģa dziedzerī un aknās,” atzīmēja Sergejs Vjalovs.

Alus ir vienīgais alkoholiskais dzēriens, kas nonāk zarnās, veicinot fermentāciju. Ja cilvēkam ir problēmas ar zarnām, tad putojošais dzēriens var saasināt situāciju. Jo īpaši, lai provocētu gāzu veidošanos, vēdera uzpūšanos un pat iekaisuma procesu, brīdināja ārsts.

“Tas nogalina šūnas, nervu galus. Acetaldehīds nokļūst šūnās, izjauc vielmaiņas procesu un enerģijas saņemšanu smadzeņu šūnā. Kad šūnai nepietiek enerģijas, tā iet bojā,” precizēja gastroenterologs.

Leave a Comment