Ar domu spēku pret sāpēm. Ko var panākt ar gribas treniņu palīdzību?

* Pēc tam seko kakls. Tāpat kā iepriekš, atslābinās visas šūnas, visi muskuļi. Cilvēks ir mierīgs, viņa kakls pilnībā atslābināts.

* Kā nākamā seko seja. Atslābinās vaigu, lūpu, pieres, plakstiņu muskuļi. Visa sejas āda šķiet tik gluda, kā jūra bezvēja laikā. Jūra tīra un viegli skalo sejas ādu, cilvēkam tas ir patīkami un viņam kļūst viegli un labi. Viņš ir mierīgs un seja ir atslābināta.

* Tādējādi viss ķermenis ir atslābināts un cilvēks var atpūsties.

Autotreniņa laikā jāiztēlojas iedomāta lukturīša gaismas kūlis, kas, sekojot domu gājienam, izgaismo to ķermeņa daļu, kas tiek atslābināta.

Šāds meditatīvs komplekss ir ļoti efektīvs pret bezmiegu, kuru izpilda, jau guļot gultā. Pilnībā atslābinoties, tiek panākts stāvoklis, kad miega laikā neviens muskulis nav sasprindzināts, tāpēc cilvēks pamostas mundrs un atpūties. Ar katru reizi pašsuģestijas formula arvien dziļāk iespiedīsies zemapziņā, līdz beidzot iestāsies mirklis, kad bez īpašas piepūles cilvēks īsā laikā aizmieg.

Atbrīvoties no galvassāpēm palīdz šāds vingrojums. Apsēžas uz krēsla, rokas uz ceļiem, mugura taisna, acis aizvērtas. Pēc tam sāk elpot pēc tā dēvētā kvadrāta principa: 8 sekundes ieelpa, 8 sekundes pauze, 8 sekundes izelpa un atkal 8 sekundes pauze. Vingrojumu izpilda 5–7 minūtes. To var praktizēt gan galvassāpju ārstēšanai (kad sāpes jau sākušās), gan profilaksei (kad galvassāpju būtībā nav). Profilakses nolūkos vingrojums jāizpilda katru dienu jebkurā laikā.

Redzes uzlabošanai (ieņemot iepriekšējo pozu) elpošanu veic pēc “indiešu trijstūra” principa: 8
sekundes ieelpo, 8 sekundes izelpo, 8 sekundes pauze. Lai pastiprinātu šā vingrojuma efektivitāti, to izpilda agri no rīta, orientējoties uz austrumiem un skatoties caur puspievērtiem plakstiņiem (vasarā – uz austošo sauli).

Lai organisms būtu mazāk jutīgs pret sāpēm, tas jātrenē. Iesākumā šā mērķa sasniegšanai, katru dienu, sevi īpaši noskaņojot, sāpes jāizsauc mākslīgi. Dara to šādi. No rīta, tūlīt pēc pamošanās, jāatsauc atmiņā kaut kas ļoti patīkams un šīs atmiņu izraisītās sajūtas jānotur vismaz dažas sekundes. Pēc tam jāizsauc sevī tā sauktais iekšējais smaids.

Izbaudot patīkamās emocijas, vienlaikus ar pirkstiem jāuzspiež bioloģiski aktīvajiem punktiem (pirmkārt, uz ceļu locītavām). Tos noteikt ir viegli: apsēžas taisni, plaukstas ar nedaudz izvērstiem pirkstiem uzliek ceļiem, un vietā, kur mazais pirkstiņš saskaras ar ceļa bļodiņu, atrodas bioloģiski aktīvie punkti. Kā apgalvo Ķīnas ilgdzīvotāji, tieši šie punkti (viņi tos sauc par ilga mūža punktiem) aktīvas iedarbības un piededzināšanas rezultātā spēj pagarināt cilvēka mūžu līdz 150 un vairāk gadiem.

Uzmanība pievēršama arī sāpju punktiem, kas atrodas starp roku īkšķiem un rādītājpirkstiem.

Īslaicīga uzspiešana tiem ne tikai pieradina organismu pie sāpēm, bet arī stimulē sirdsdarbību, uzlabo As**sriti. No rītiem īpaši veselīga ir intensīva, bet īslaicīga bieži sāpīgo kakla trapecveida muskuļu (no kakla līdz pleciem) masāža. Turklāt šī procedūra liek straujāk ritēt asinīm un palielina As**s pieplūdumu galvai.

Taču nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst, ka itin viss jādara ar mēru, tāpēc pārāk nedrīkst aizrauties arī ar mākslīgi izraisīto sāpju sajūtām un kļūt par mazohistu. Minētās sāpju iedarbības jāveic tikai ar vienu vienīgu domu sāpes “pieradināt”, par šīs procedūras nepieciešamību visa organisma atveseļošanai, par sāpju sajūtu mazināšanu.

Lieti noderēs arī daži padomi, kurus ievērojot, var it kā izveidot savdabīgu aizsarglīniju, kas neļauj sāpēm rasties.

* Jācenšas vairāk kustēties. Īpaši veselīgi ir viegli fiziskie vingrojumi dienas laikā, stiepšanās un pilnīga atslābināšanās pirms gulētiešanas.

* Gulēt ieteicams uz muguras vai sāniem, bet ne uz vēdera. Guļot uz vēdera, veidojas nepareizs kakla skriemeļu izliekums un tiek traucēta galvas smadzeņu apasiņošana.

* Lai atbrīvotos no fiziskām sāpēm, jāatbrīvojas arī no dvēseles sāpēm. Jāpalaiž brīvībā skaudība un dusmas, jāpiedod visiem visi iepriekšējie aizvainojumi un jācenšas pašam nenodarīt pāri kādam citam.

* Iespējami biežāk pašam sev jāsaka: “Ar mani viss ir kārtībā! Man viss ir labi! Es visu varu, man viss izdosies!” Pašiedvesma ir kā savdabīgs aizsargājošs talismans, kā vairogs pret dažādām slimībām, īpaši tām, kas saistītas ar nervu sistēmas traucējumiem.

* Maksimāli jāizvairās no saskarsmes ar pesimistiem, kas to vien dara, kā nemitīgi sūdzas par savu grūto dzīvi, slikto veselību utt. Tā viņi krietnu daļu savu problēmu uzveļ arī jūsu pleciem.

* Nekad par savu slikto pašsajūtu nevajag sūdzēties. Stāstīt kādam (izņemot ārstu, protams) par savu veselību nozīmē to izšķiest, palaist vējā.

* Vienmēr jāpatur prātā, ka bez medikamentiem ir vēl daudz citu rezerves līdzekļu, kā iedarboties uz savu organismu: fizkultūra, fizioterapija, masāžas, akupresūra, fitoterapija, elektropunktūra, ārstnieciskās diētas vai pat badošanās, homeopātija. Aktīvāk pievērsieties tiem.

Patiesībā sāpes nekad nevar pārsteigt cilvēku nesagatavotu un sākties negaidīti. Jebkurai sāpei ir savs cēlonis, sava priekšvēsture. Tāpēc, ja kaut kas sāk sāpēt, nedrīkst aprobežoties tikai ar sāpju novēršanu. Nekavējotiesi jāsāk ārstēt tā vaina, kas bijusi šīs konkrētās sāpes cēlonis.

Leave a Comment