Ar 1. janvāri mainīsies maksa par elektroenerģijas sadales tarifiem; daudzi iespējams sadusmosies

Līdz ar to iepriekšējais tarifs ir pārskatītas un samazinātas vērtības visiem “Pamata” un “Speciālajiem” tarifu plāniem visos sprieguma līmeņos, sākot ar šī gada 1.jūliju. Šīs pārskatītās vērtības ir iesniegtas izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), lai tās ieviestu 2024. gada 1. janvārī.

Papildus aktualizētajām sadales tarifu vērtībām par aptuveni 7-11% samazināsies tarifa fiksētās maksas daļa, kas sedz jaudas uzturēšanas izmaksas. Šī samazinājuma apmērs mainīsies atkarībā no lietotāja pieslēguma veida (sprieguma līmeņa, pieslēguma jaudas) un izvēlētā tarifu plāna. Turklāt nedaudz par 1% samazināsies mainīgā maksa, kas ir balstīta uz mēnesī patērēto kilovatstundu apjomu.

Precīzu šīs maksas apmēru noteiks personas elektroenerģijas patēriņš. Operators noteiktās vērtības ir izstrādājis saskaņā ar PUK apstiprinātajiem grozījumiem sadales tarifu aprēķināšanas metodikā 2023.gada 16.novembrī.

Šie grozījumi ļauj sadales pakalpojumu tarifu pārskatīšanu veikt no 2024.gada 1.janvāra, kas paredz ir agrāks, nekā pieļauj iepriekšējais regulējums. Saskaņā ar metodiku regulatoram 21 dienas laikā ir jāizvērtē “Sadales tīkla” iesniegtās tarifu vērtības.

Sākot ar 2024. gada 1. janvāri, tiks ieviests arī valsts atbalsta risinājums, lai ierobežotu straujo sadales tarifu pieaugumu, ko Saeima politiski atbalstīja galīgajā lasījumā 23. novembrī.

Šis risinājums nosaka maksimālo robežu sadārdzinājuma pieaugumam. tarifa fiksētās maksas komponente privātajiem vienfāzes (1 F) pieslēgumiem ar jaudu līdz 25 ampēriem (A) un trīsfāžu (3 F) pieslēgumiem ar jaudu līdz 25 A. Šis pasākums nodrošina pakāpeniskāks un prognozējamāks tarifu pieaugums iedzīvotājiem.

 

“PAMATA” tarifu plāns

Ekrānšāviņš no nra.lv

“SPECIĀLAIS” tarifu plāns

Ekrānšāviņš no nra.lv

Lasi vēl: Latvijas teātrī milzu sēru vēsts: aizsaulē devies izcils fotogrāfs un diža personība

Kā minēts iepriekš, precīza maksa par elektroenerģijas sadali katrai mājsaimniecībai būs atkarīga no pieslēguma veida (t.sk. fāžu un ampēru skaita), izvēlētā tarifu plāna (“Pamata” vai “Speciālais”), kā kā arī ikmēneša elektroenerģijas patēriņš (mērīts kilovatstundās).

 

Leave a Comment