Adidas gūst labumu, jo Nike cīnās ar grūtībām

Adidas jaunās daudzkrāsainās kedas Samba un Gazelle, kā arī vājāki konkurenta Nike pārdošanas apjomi palīdz Vācijas sporta apģērbu zīmolam sasniegt spēcīgus otrā ceturkšņa pārdošanas rezultātus un lielāko peļņu trīs gadu laikā.

Nike jūnija beigās prognozēja negaidītu gada apgrozījuma kritumu, kas pastiprināja investoru bažas par sporta apģērbu giganta atpalicību gan no pazīstamākajiem konkurentiem, gan jaunākajiem konkurentiem.

Pēc šīs ziņas Nike akcijas samazinājās pat par 20 %, bet Adidas akcijas, kas parasti seko ASV uzņēmuma kustībai, gandrīz nereaģēja, kas liecina, ka investori Nike vājos rezultātus uzskata par iespēju Adidas uzņēmumam.

“Nike produktu un vēstījuma ziņā ir ļoti izstumts no spēles, un Adidas ir mazliet atveseļojies,” teica Tanyard Advisory mazumtirdzniecības un sporta preču analītiķis Saimons Irvins.

Nike ir mazāk inovatīvs nekā agrāk, un ir palielinājusies konkurence, kas mazumtirgotājiem sniedz plašāku zīmolu klāstu, no kuriem izvēlēties, sacīja Bryan Garnier nākamās paaudzes patērētāju analītiķis Sedriks Rossi.

“Starp to, kas notiek uzņēmumā Nike, un pārējo nozari ir patiešām milzīgs kontrasts,” viņš piebilda.

Jūnija beigās Nike paziņoja, ka, cenšoties atjaunot pārdošanas apjomus, visā pasaulē izlaidīs jaunas kedas par 100 dolāriem un mazāk.

Tikmēr Adidas ir veicinājis savu trīs svītru apavu, piemēram, Samba un Gazelle, tendenci, piedāvājot jaunas krāsas un ierobežotas tirāžas, lai saglabātu pircēju interesi.

Pēdējo divpadsmit mēnešu laikā “Adidas Samba” meklējumi tiešsaistē visā pasaulē ir strauji pieauguši, pagājušā gada decembrī pārsniedzot “Nike Air Force 1” meklējumus apmēru un aprīļa sākumā sasniedzot augstāko punktu, liecina Google Trends dati.

Saskaņā ar LSEG datiem analītiķi sagaida, ka Adidas peļņas norma otrajā ceturksnī būs 51,4 %. Tas būtu augstākais rādītājs pēdējo trīs gadu laikā. Tiek prognozēts, ka ceturkšņa ieņēmumi pieaugs par 4,5 % salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un sasniegs 5,6 miljardus eiro.

“Tirgus nepārprotami gaida uzlabojumus,” teica Irvins. Tomēr viņš brīdināja, ka, ņemot vērā vājāku pieprasījumu Ķīnā un lielāku konkurenci, drīzumā neatgriezīsies “zelta laiki, kad bija ļoti augstas peļņas”.

Adidas joprojām ir jābūt uz pēdām, jo mazāki zīmoli arvien vairāk nostiprinās, jo īpaši skriešanas un virsdrēbju jomā.

Saskaņā ar pagājušajā mēnesī publicētajiem RBC pētījuma datiem jauniem sporta apģērbu zīmoliem, piemēram, Hoka, Lululemon, New Balance un On Running, 2023. gadā pasaules tirgus daļa bija 35 %, salīdzinot ar 20 % 2013.-2020. gada periodā.

“Fragmentācija (nozarē) vienmēr bija gaidāma, un Nike to ir veicinājis, atsakoties no dažiem vairumtirdzniecības partneriem, lai koncentrētos uz tiešo pārdošanu patērētājiem, tādējādi “atverot vārtus” mazākiem zīmoliem”, teica Irvins.

Šī stratēģija ir pretstatā Adidas centieniem stiprināt attiecības ar vairumtirgotājiem, ko īstenoja izpilddirektors Bjorns Guldens.

Daži Volstrītas analītiķi ir izteikuši pieņēmumu, ka pirms investoru dienas šoruden varētu notikt Nike vadības pārmaiņas.

Arī Eiro futbola čempionāts, visticamāk, palielinās pieprasījumu pēc sporta apģērba Eiropā, uzskata analītiķi un investori.

 

Leave a Comment