Acs trauma un apdegums. Kā rīkoties, lai palīdzētu?


Jebkuru traumu ir vieglāk nepieļaut nekā ārstēt tās izraisītās sekas.

Acs traumas
* Ja nejauši sasista acs, tai uz 15–20 minūtēm jāpieliek aukstā ūdenī samitrināta vate vai tīrs kabatlakatiņš. Acs ārējais apvalks traumas gadījumā tiek bojāts reti, taču maigajām iekšējām struktūrām var tikt nodarīts būtisks kaitējums.

* Asus acī iekļuvušus svešķermeņus izņemt drīkst tikai speciālists, tāpēc palīdzība jāmeklē nekavējoties, bet līdz tam acij jāuzliek tīrs apsējs.

* Gadījumos, kad acs traumu izraisījusi liesma vai izkusis metāls, seja (ar aizvērtām acīm) nekavējoties jānomazgā, bet pēc tam pamatīgi jāizskalo acis zem tekoša ūdens strūklas. Neuzliekot apsēju, cietušais steidzami jānogādā medicīnas iestādē.

* Ja acis apdedzinātas ar skābi vai citām ķīmiskām vielām, tās ar atvērtiem plakstiņiem 15–20 minūtes intensīvi jāskalo ar tekošu ūdeni, bet pēc tam jāuzliek apsējs un jādodas pie ārsta.

* Acs traumas rezultātā iespējama krasa redzes pasliktināšanās vai pat akluma iestāšanās. Tāpēc jo ātrāk tiks meklēta speciālista palīdzība, jo lielākas izredzes redzi atjaunot. Tikai ārsts var noteikt acs bojājuma raksturu un pakāpi, sniegt nepieciešamo palīdzību un nepieļaut iespējamos smagos sarežģījumus.

Acs apdegums
* Sakuļ svaigu olas baltumu un dzeltenumu un apziež apdegušās vietas.

* Apdeguma vietai uzliek saspaidītu alvejas lapu.

* Sarīvē svaigu kartupeli un iegūto masu uzliek apdeguma vietai.

* Ņem 15 g žāvētu sasmalcinātu māllēpju lapu, aplej ar glāzi ūdens, 15 minūtes karsē ūdens peldē, stundu nostādina, tad izkāš un biezumus izspiež. Lieto kompresēm un apdeguma apmazgāšanai. Līdzīgu uzlējumu var pagatavot arī no pļavas āboliņa un ganu plikstiņa.

Leave a Comment