Vācijas uzņēmumiem ir grūtības nodrošināt aizdevumus, jo saglabājas ekonomiskā nenoteiktība

Saskaņā ar IFO datiem Vācijas banku vilcināšanās ir sasniegusi augstāko līmeni pēdējo septiņu gadu laikā. Vācijas uzņēmumiem kļūst arvien grūtāk iegūt finansējumu, ziņo Minhenē bāzētā ideju laboratorija IFO Institute.

Pirmdien tika ziņots, ka grupas kredītu ierobežojumu rādītājs, kas mēra uzņēmumu piekļuvi banku aizdevumiem, ir augstākais septiņu gadu laikā. Precīzāk, 32,9 % no aptuveni 2000 aptaujāto uzņēmumu septembrī ziņoja par ierobežojošu banku rīcību. Tas ir vairāk nekā 27,1 % jūnijā.

Aplūkojot rezultātus pa nozarēm, indekss strauji pieauga pakalpojumu sniedzēju vidū (no 27,0% līdz 35,7%) un rūpniecības nozarē (no 26,2% līdz 34,3%).

IFO vecākais ekonomists profesors Klauss Volrābe teica: “Pasūtījumu trūkums daudzās nozarēs liek bankām pievērst lielāku uzmanību kredītu pārbaudēm. Tā kā uzņēmumi Vācijā pašlaik maz investē, būtu labi, ja tie varētu vieglāk saņemt aizdevumus.”

Dažas nozares apgalvoja, ka septembrī tomēr bija vieglāk nodrošināt finansējumu. Samazinājās būvniecības uzņēmumu rādītājs (no 32.2% līdz 20.7%), kā arī vairumtirdzniecības uzņēmumu (no 24.6% līdz 23.2%) un mazumtirdzniecības uzņēmumu (no 30.0% līdz 27.0%) rādītājs.

ECB samazinājumu izredzes

Frankfurtes Finanšu un vadības augstskolas makroekonomikas profesors Bendžamins Borns Euronews Business sacīja: “Vācijas tautsaimniecība jau vairāk nekā gadu ir iestrēgusi ilgstošā lejupslīdē. Gan īstermiņā, gan ilgtermiņā valda ievērojama nenoteiktība, un tas rada apburto loku.”

Viņš piebilda: “Uzņēmumi vilcinās investēt, un bankas ir tikpat piesardzīgas attiecībā uz aizdevumiem. Cerību vieš cerība, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien un, iespējams, arī nākamajā gadā turpinās mīkstināt monetāro politiku, kas varētu palīdzēt uzlabot finanšu nosacījumus.”

Ja uzņēmumiem ir grūtības piekļūt banku aizdevumiem, tas ierobežo uzņēmumu investīcijas un darbvietu radīšanu, un tas var negatīvi ietekmēt tautsaimniecības izaugsmi.

Ja ECB šīs ceturtdienas sanāksmē nolems samazināt procentu likmes, aizdevumi uzņēmumiem kļūs pieejamāki. Turklāt zemākas aizņemšanās izmaksas var stimulēt ekonomisko aktivitāti un sekmīgu uzņēmējdarbību, radot bankām drošāku kreditēšanas vidi.

Riskanta kreditēšanas vide

Pagājušajā nedēļā Vācijas tautsaimniecības ministrs Roberts Hābeks paziņoja, ka šogad gaidāms tautsaimniecības sarukums par 0.2%, tādējādi jau otro gadu pēc kārtas piedzīvojot lejupslīdi. Lai gan Vāciju smagi skāra enerģijas cenu kāpums Eiropā un vājā Ķīnas tautsaimniecība, tās pašreizējās grūtībās var vainot arī ilgtermiņa strukturālas problēmas.

Konkrēti, valstī trūkst infrastruktūras, iedzīvotāji noveco un produktivitāti ierobežo pārmērīga birokrātija. “Pašreizējā ekonomiskajā kontekstā nav pārsteigums, ka bankas ierobežo kredītu piedāvājumu Vācijas uzņēmumiem,” sacīja Manheimas Universitātes ekonomikas docents Matiass Meiers.

Meiers sacīja Euronews Business, ka parādu refinansēšana varētu arī padarīt kreditēšanu riskantāku, jo padarītu uzņēmumus neaizsargātākus – daudziem uzņēmumiem pieaugs esošo aizdevumu atmaksas izmaksas. “Vēl viens faktors ir lielais ilgtermiņa parādu apjoms, kas izveidojies ilgajā vēsturiski zemo procentu likmju periodā pirms 2022. gada. Liela daļa šī parāda būs jāatmaksā apstākļos, kad procentu likmes būs ievērojami augstākas,” viņš paskaidroja.

Leave a Comment