Naftas gigants BP pakļaujas investoru spiedienam, atsakoties no plāniem samazināt naftas ieguvi

BP ir saskārusies ar pieaugošu spiedienu no investoru un ieinteresēto pušu puses, lai samazinātu savas zaļās ambīcijas un paliktu rentablākā fosilā kurināmā nozarē. Vides aizsardzības grupas ir dusmīgas.

Tiek ziņots, ka naftas gigants BP atsakās no sava mērķa samazināt naftas ieguvi nākamo piecu gadu laikā kā daļu no stratēģijas maiņas, par kuru vairāk tiks atklāts nākamā gada sākumā. Iepriekš uzņēmums bija paziņojis, ka līdz desmitgades beigām plāno samazināt naftas un gāzes ieguvi par 25 %.

Šis skaitlis jau bija samazināts salīdzinājumā ar iepriekšējo 2020. gadā izvirzīto mērķi, kas paredzēja līdz 2030. gadam samazināt naftas un gāzes ieguvi par 40 %.

Saskaņā ar 25 % samazinājuma mērķi BP līdz 2030. gadam būtu saražojusi aptuveni 2 miljonus barelu naftas dienā. Tomēr BP ir saskārusies ar pieaugošu spiedienu no ieguldītāju un ieinteresēto personu puses, kas aicina uzņēmumu samazināt savus “zaļos” mērķus un palikt rentablākā un pazīstamākā naftas un gāzes nozarē.

Tas ir saasinājies pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, kas vairākiem naftas un gāzes uzņēmumiem visā pasaulē ir radījis strauju peļņu. Tāpēc ir sagaidāms, ka pēdējais solis lielā mērā veicinās peļņas palielināšanos un ieguldītāju uzticības atgūšanu, jo īpaši mazajiem ieguldītājiem, piemēram, Bluebell Capital Partners.

Tas nav guvis atbalstu vides aizsardzības grupās, kas ir apsūdzējušas BP, ka tā savu peļņu izvirza augstāk par globālajiem ekoloģiskajiem mērķiem.

Kā ziņots, Apvienotās Karalistes Greenpeace vecākais klimata kampaņas dalībnieks Filips Evanss sacīja: “Ir skaidrs, ka [izpilddirektors Murejs] Ačinkloss ir apņēmības pilns dot priekšroku uzņēmuma peļņai un akcionāru labklājībai, lai gan ārkārtēji plūdi un meža ugunsgrēki rada miljardiem dolāru lielus zaudējumus, sagraujot mājas un dzīvības visā pasaulē.”

BP ir arī trīs jauni naftas ieguves projekti Irākā, kā arī Tiber un Kaskida projekti Meksikas līcī.

Lai gan BP, visticamāk, nesamazinās savu naftas un gāzes biznesu, tai joprojām ir vairāki zaļie projekti, kuriem tā ir iztērējusi miljardiem. Viens no tiem ir lielākā “zaļā” ūdeņraža ražotne Spānijā, kas ir 50:50 kopuzņēmums ar Iberdrola.

Zaļā ūdeņraža projekts lielā mērā palīdzēs dekarbonizēt BP naftas pārstrādes iekārtas Kasteljonā, un paredzams, ka tā darbību sāks 2026. gadā.

Felipe Arbelaezs, BP vecākais viceprezidents ūdeņraža un oglekļa dioksīda uztveršanas un uzglabāšanas (CCS) jomā, paziņojumā presei sacīja: “BP pirmais investīciju lēmums rūpnieciska mēroga projektam ir nozīmīgs solis uz priekšu mūsu ūdeņraža nozarē. Mēs koncentrējamies uz vērtību, virzot uz priekšu tikai labākos projektus mūsu portfelī, kas var radīt papildu vērtību integrācijas ceļā un pilnībā atbilst mūsu ieguldījumu prasībām.

Tas arī apliecina, ka partneri apvieno savas stiprās puses, lai attīstītu topošo enerģijas avotu, kam ir potenciāls būt nozīmīgam nozares dekarbonizācijas procesā. Kasteljonas naftas pārstrādes rūpnīca ar savu pārveidi var kļūt par līderi.”

 

Leave a Comment