Vācijas akciju tirgus DAX var saskarties ar spiedienu pieaugošās ekonomiskās un politiskās nenoteiktības apstākļos

Vācijas akciju tirgus ir turpinājis sasniegt jaunus augstumus, ko veicinājusi pasaules centrālo banku mīkstinātā monetārā politika. Tomēr politiskās un ekonomiskās problēmas var ierobežot turpmāku pieaugumu.

Vācija, kas ir trešā lielākā pasaules ekonomika, cīnās ar ievērojamu ekonomisko un politisko nenoteiktību, kas varētu radīt spiedienu uz tās rekordzemajiem akciju tirgiem. DAX, Vācijas akciju tirgus etalons, sasniedza visu laiku augstāko līmeni, bet piektdien strauji samazinājās, tieši pirms svētdien gaidāmajām svarīgākajām valsts vēlēšanām.

Neraugoties uz to, akciju nākotnes līgumi liecina, ka visā Eiropā gaidāma pozitīva atvēršana, ko veicināja globālais optimisms pēc Federālo rezervju sistēmas pagājušajā nedēļā veiktās straujās procentu likmju samazināšanas. Tomēr, neraugoties uz īstermiņa izaugsmi, Vācijas akciju tirgi, visticamāk, joprojām saskarsies ar grūtībām.

Politiskā nenoteiktība

Nedēļas nogalē kanclera Olafa Šolca Sociāldemokrātiskā partija (SPD) Brandenburgā tikai nedaudz pārspēja galēji labējo Alternatīvu Vācijai (AfD) – 30,9 % pret 29,2 %, kā ziņo pavalsts vēlēšanu komisārs.

Tomēr ciešā cīņa liecina, ka Vācijas valdošā partija zaudē sabiedrības atbalstu, jo īpaši pēc AfD vēsturiskajām uzvarām pret Šolca trīs partiju koalīciju divās austrumu zemēs pagājušajā nedēļā.

AfD ieguva pirmo vietu Tīringenē un ierindojās otrajā vietā Saksijā, savukārt jaundibinātā galēji kreisā partija – Alianse Sahra Wagenknecht (BSW) – abos reģionos ierindojās trešajā vietā.

Prokrieviski noskaņotā populistiskā partija BSW ieguva 12 % balsu arī Brandenburgā, tādējādi gadu pirms Vācijas parlamenta vēlēšanām kļūstot par nozīmīgu reģiona politiskās ainavas spēlētāju.

Gan AfD, gan BSW ir kopīgas nostājas galvenajos jautājumos: tās ir pret imigrāciju un prokrieviski noskaņotas, aicinot pārtraukt Vācijas atbalstu Ukrainai un atsākt Krievijas gāzes importu.

Vācija, kas atrodas ģeopolitiskās spriedzes centrā starp Austrumiem un Rietumiem, saskaras ar pieaugošu politisko nestabilitāti, kas, visticamāk, mazinās uzņēmēju uzticību un padarīs valsti mazāk pievilcīgu ārvalstu investīcijām.

Berlīne aptur Commerzbank akciju pārdošanu

Vācijas Finanšu aģentūra piektdien paziņoja, ka valdība “līdz turpmākam paziņojumam nepārdos nekādas papildu akcijas” Commerzbank, tādējādi cenšoties novērst iespējamo Itālijas UniCredit pārņemšanu.

Savā paziņojumā aģentūra uzsvēra, ka bankas stratēģija ir “vērsta uz neatkarību”.

Šīs ziņas izraisīja Vācijas otrās lielākās bankas Commerzbank akciju izpārdošanu, tirgiem atveroties, un vienā brīdī akciju vērtība bija samazinājusies par 5 %. Arī UniCredit akcijas pēc šīm ziņām samazinājās.

Pagājušajā nedēļā Commerzbank akcijas sasniedza 12 gadu maksimumu pēc tam, kad parādījās ziņas, ka UniCredit ir lūgusi Eiropas Centrālajai bankai atļauju iegādāties līdz 30% bankas akciju.

UniCredit jau bija izdevies iegādāties 9% akciju, kļūstot par otru lielāko akcionāru aiz Vācijas valdības, kurai piederēja 12% akciju.

Vācijas ikoniskajai nozarei draud lejupslīde

Vācijas autobūves nozare saskaras ar vairākām problēmām, tostarp strauji augošo inflāciju, pieaugošo konkurenci no Ķīnas, vāju globālo pieprasījumu un augstām enerģijas pārejas izmaksām.

Apstrādes rūpniecībā pēdējos divus gadus vērojama lejupslīde, ko vēl vairāk saasināja situācija Ukrainā.

Volkswagen ir apspriedies ar arodbiedrībām par iespējamu savas Vācijas rūpnīcas slēgšanu, plānojot likvidēt līdz 30 000 darbavietu.

Šāds lēmums tiek pieņemts, ņemot vērā pārdošanas apjomu samazināšanos un pieaugošos izdevumus, kas veicināja ieņēmumu samazināšanos par 3,8 % otrajā ceturksnī, turklāt pārdošanas apjomi Ķīnā samazinājās par 20 %.

Septembrī BMW samazināja prognozi par visu gadu pēc tam, kad bremžu sistēmas darbības traucējumu dēļ tika atsaukti vairāk nekā 1,5 miljoni transportlīdzekļu.

Tikmēr pagājušajā piektdienā arī Mercedes-Benz samazināja savu gada prognozi vāja pieprasījuma dēļ, jo īpaši Ķīnā.

Grūtības, ar kurām saskaras Vācijas galvenie autoražotāji – Volkswagen, BMW un Mercedes-Benz -, liecina par notiekošo lejupslīdi valsts pamatrūpniecībā, kas met ēnu uz tās ekonomikas perspektīvām.

 

Leave a Comment