Ko Eiropas un pasaules tirgiem nozīmē Federālo rezervju sistēmas veiktais straujais procentu likmju samazinājums

Federālo rezervju sistēma (FED) veica pirmo likmju samazinājumu četru gadu laikā, ieņemot agresīvu nostāju un samazinot likmes par 0,5%, kā to paredzēja daži analītiķi.

Lai gan notiek plašas diskusijas par nākamajiem FED soļiem atlikušajās divās šā gada sanāksmēs, drosmīgais atvieglojumu cikla sākums būtiski ietekmē Eiropas tirgus un eiro.

Tūlītējā tirgus reakcija un ietekme uz nākotni

Trešdien Volstrīta noslēdzās zemāk, jo tirgi nesen jau bija novērtējuši FED procentu likmju samazinājumu.

Tomēr riska noskaņojums, iespējams, atgriežas, jo ceturtdien akcijas visā Āzijas un Klusā okeāna reģionā pieauga, un nākotnes līgumi norāda uz augstāku atvēršanas tempu gan ASV, gan Eiropas akciju tirgos.

Eiro un Lielbritānijas sterliņu mārciņas kurss attiecībā pret ASV dolāru vājinājās, bet pēc tam atguvās, ņemot vērā, ka Eiropas Centrālā banka un Anglijas Banka bija mazāk noskaņotas nekā FED.

Šodien vēlāk gaidāmais Anglijas Bankas lēmums par procentu likmēm tiks rūpīgi vērots, jo banka ir nolēmusi saglabāt procentu likmi 5% līmenī, salīdzinot ar FED jauno diapazonu no 4.75% līdz 5% pēc samazinājuma.

FED procentu likmju samazināšana iezīmē pagrieziena punktu pasaules tirgos, jo zemāku procentu likmju vide liecina par lielāku likviditāti, kas varētu mazināt spiedienu uz citām centrālajām bankām saglabāt augstākas likmes.

Eiropas Centrālā banka, visticamāk, turpinās likmju samazināšanu, bet galvenais jautājums ir, cik lielā mērā un cik ātri tā turpinās to darīt līdz gada beigām.

Ja ECB procentu likmju samazināšanas temps būs lēnāks nekā FED, eiro varētu saskarties ar turpmāku lejupvērstu spiedienu attiecībā pret ASV dolāru.

Tikmēr dolāra turpmāka vājināšanās varētu atbalstīt izejvielu cenas, kas labvēlīgi ietekmētu ar izejvielām saistītas valūtas, piemēram, Austrālijas dolāru, Kanādas dolāru un Jaunzēlandes dolāru.

Runājot par aktīvu klasēm, skaidra nauda var kļūt mazāk pievilcīga, jo banknotes rada zemāku ienesīgumu.

Ieguvumi dažādiem sektoriem

Līdz ar to tirgos varētu atgriezties tā sauktā “karstā nauda”, kas ieplūdīs akcijās, izejvielās, obligācijās un īpašumos.

Akciju tirgū no zemākām procentu likmēm, visticamāk, iegūs tās nozares, kuras ir pakļautas augstam parāda līmenim, piemēram, mazas kapitalizācijas uzņēmumi, komunālo pakalpojumu un nekustamā īpašuma nozare.

Šādas pārmaiņas varētu veicināt ieguldījumu fondu pievēršanos no lielās kapitalizācijas uzņēmumu akcijām mazākiem uzņēmumiem, meklējot lielāku peļņu.

Šī tendence šogad jau parādījusies Volstrītā, un tā atspoguļojas arī Eiropā. Tā rezultātā Euro Stoxx Small 200 indekss varētu sākt pārspēt Euro Stoxx 50 indeksu.

Turklāt ir vērts pievērst uzmanību ar izejvielām saistītiem aktīviem, piemēram, uz izaugsmi jutīgiem rūpniecības metāliem un enerģētikai, īpaši jēlnaftai un varam.

Nesenā kalnrūpniecības un enerģētikas nozares akciju nepietiekamie rezultāti Eiropā varētu radīt iespēju atveseļoties.

 

Leave a Comment