ChatGPT ražotājs OpenAI atklās meitas uzņēmumu Parīzē, jo pilsēta cer kļūt par mākslīgā intelekta centru

Uzņēmums OpenAI, kas ražo ārkārtīgi veiksmīgo tērzēšanas robotu, nav slēpis savus plānus paplašināties Eiropā. Līdz ar to OpenAI atvērs meitasuzņēmumu Francijā.

ChatGPT veidotāja birojs atradīsies Parīzē, un tā nosaukums būs OpenAI France, vēsta biznesa izdevums L’Informé, kas atsaucas uz uzņēmuma oficiālajiem dibināšanas dokumentiem.

Meitasuzņēmums nodarbosies ar “programmatūras produktu komercializāciju, pārdošanu un izplatīšanu”, kā arī šo produktu pētniecību un izstrādi.

Kalifornijā bāzētais uzņēmums 2022. gadā katapultējās uz tehnoloģiju skatuves ar savu ģeneratīvā mākslīgā intelekta (genAI) programmatūru. Tiek ziņots, ka uzņēmums plāno piesaistīt 6,5 miljardus ASV dolāru (5,8 miljardus eiro) finansējuma kārtā.

Francijas mērķis ir kļūt par tehnoloģiju lielvalsti

Pagājušajā gadā OpenAI atvēra birojus Londonā un Dublinā, jo uzņēmums nav slēpis, ka cenšas palielināt savu klātbūtni Eiropā. Nesen uzņēmums ir arī pieņēmis darbā vairākus Parīzē strādājošus darbiniekus, piemēram, Žūliju Lavē, lai vadītu lobēšanu Eiropā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir teicis, ka vēlas, lai Parīze no “gaismas pilsētas kļūtu par mākslīgā intelekta pilsētu”.

Francijas valdība ir uzkāpusi uz pasaules AI skatuves, pateicoties tās iniciatīvai atbalstīt inovācijas un jaunuzņēmumus, kuros valsts kopš 2017. gada veic lielus ieguldījumus.

“Talanti ne tikai atgriežas, bet daļa no tiem vairs neaizbrauc, un šodien mums pat ir lieli starptautiski uzņēmumi, kas nāk investēt Francijā,” maijā Euronews Next sacīja Francijas digitālā ministre Mariana Ferrari.

Mistral AI ir viens no Francijas veiksmes stāstiem. Šo jaunuzņēmumu 2023. gadā dibināja bijušie Meta un Google inženieri, un kopš tā laika tas ir piesaistījis gandrīz 6 miljardus eiro.

H ir vēl viens Parīzē bāzēts mākslīgā intelekta jaunuzņēmums, kas strādā pie jauniem modeļiem, un tā novērtējums ir strauji palielinājies. Tā līdzdibinātāji iepriekš strādājuši Google DeepMind.

Leave a Comment