Apple iPhone 16 saskaras ar pieaugošām problēmām saistībā ar mākslīgā intelekta aizkavēšanos un pieaugošo Huawei konkurenci

Apple jaunais iPhone 16 nespēja sajūsmināt investorus, jo ilgi gaidītās mākslīgā intelekta funkcijas joprojām atrodas testēšanas režīmā, pat ja Huawei pirmais trīskārši salokāmais telefons nozarē paaugstināja likmes cīņā par dominanci pasaules viedtālruņu tirgū.

Apple akcijas otrdien samazinājās par 1,7 %, dienu pēc tam, kad ASV tehnoloģiju gigants prezentēja savus jaunos iPhone tālruņus, kuros ir integrētas aparatūras līmeņa lietojumprogrammas, kas balstītas uz mākslīgo intelektu, bet ar ierobežotām izmaiņām ārējā dizainā.

Tālruņos tiks izmantotas mākslīgā intelekta funkcijas, ko dēvē par Apple Intelligence, lai uzlabotu uzņēmuma balss asistentu Siri, kā arī uzlabotu kameru.

Šīs funkcijas būs ASV iPhone tālruņos nākamā mēneša beta versijā, kas, iespējams, atturēs cilvēkus tuvākā laikā veikt pāreju uz iPhone 16s.

“Ar daudziem vārdiem, piemēram, “vēlāk šogad” un “nākamā gada sākumā”, Apple galvenais vēstījums par iPhone 16 bija šāds: “Nākamgad būs labāk,”” raksta Needham analītiķe Laura Martina.

Apple nepaskaidroja, kad tā pāries no testa fāzes, kā arī nepaziņoja par partneri Ķīnā, kas palīdzētu īstenot tās mākslīgā intelekta ambīcijas.

Mākslīgā intelekta funkciju trūkums jaunajos iPhone tālruņos izpelnījās smīnu Ķīnā, kur valdība ir noteikusi, ka uz mākslīgo intelektu balstītiem ģeneratīviem tērzēšanas robotiem pirms publiskošanas ir jābūt pārbaudītiem.

Hashtags “iPhone 16 Ķīnas versija vēl neatbalsta AI” Weibo piesaistīja 11,33 miljonus skatījumu un vairāk nekā 1500 komentāru.

“Kāda jēga to pirkt, ja nevar izmantot mākslīgo intelektu?” rakstīja viens Weibo lietotājs. Cits komentēja: “Bez mākslīgā intelekta tam vajadzētu būt uz pusi lētākam.”

Apple nepaaugstināja jauno iPhone tālruņu cenas, un Volstrītas analītiķi to atzina par labu stratēģiju, jo patērētāji nav gatavi tērēties par lieliem pirkumiem. Huawei, kas savu jauno Mate XT viedtālruni parādīja dažas stundas pēc Apple pasākuma, ir noteicis trīsdimensiju ierīces cenu 2800 ASV dolāru.

“Ražošanas ierobežojumi un augstā cena nozīmē, ka jaunajam (Huawei) telefonam, visticamāk, nebūs lielas ietekmes uz piegādēm,” sacīja konsultāciju kompānijas IDC vecākais pētnieks Vils Vongs.

“Taču tas patērētājiem apliecina, ka tas joprojām ir tehnoloģiju līderis, un potenciālais izaicinājums, ko tas rada Apple, var būt daudz plašāks nekā tikai tirgus daļa.”

Mate XT jau ir saņēmis vairāk nekā 4 miljonus iepriekšēju pasūtījumu, par kuriem nav nepieciešams iemaksāt depozītu, teikts uzņēmuma tīmekļa vietnē. Tas var lepoties ar mākslīgā intelekta asistentu ar teksta kopsavilkuma, tulkošanas un rediģēšanas funkcijām, kā arī ar mākslīgā intelekta uzlabotām attēlu rediģēšanas funkcijām, piemēram, nevēlamu fotogrāfiju daļu apgriešanu.

Huawei virkne veiksmīgu viedtālruņu izlaišanu pēdējo mēnešu laikā uzsver uzņēmuma spēju pārvarēt ASV sankcijas un nostiprina tā pozīcijas pret Apple Ķīnā.

Turpretī Apple pārdošanas apjomi šajā valstī ir palēninājušies pēc vairāku gadu spēcīgas izaugsmes, un tās pozīcija pasaules otrajā lielākajā ekonomikā ir nokritusies no trešās uz sesto vietu.

Saskaņā ar Canalys datiem IPhone sūtījumi Ķīnā 2024. gada otrajā ceturksnī samazinājās par 6,7 %.

Huawei pagājušajā gadā atgriezās augstas klases viedtālruņu segmentā, izlaižot ierīci, ko darbina iekšzemē ražots mikroshēma, nepakļaujoties ASV sankcijām, kas tai liedza piekļuvi globālajai mikroshēmu piegādes ķēdei. Mate 60 Pro izlaišana pārsteidza analītiķus un ASV amatpersonas.

Gan Mate XT, gan iPhone 16 pārdošanā nonāks 20. septembrī.

Leave a Comment