Daži pārsteidzoši fakti par sapņiem

Miegs ir viens no noslēpumainākajiem noslēpumiem. Tūkstošiem gadu cilvēki ir mēģinājuši saprast, kāpēc mums tiek doti sapņi un vai krāsainiem stāstiem ir otra slepena nozīme. Šodien mēs nerunāsim par tā nozīmi, bet runāsim par interesantākajiem faktiem par miegu.

Visi sapņo. Vienīgais izņēmums ir cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem. Visi pārējie sapņo, bet pēc pamošanās tos neatceras.
Tikai cilvēki ar augstu intelektu spēj atcerēties sapņus.

Pētījumu gaitā amerikāņu zinātnieki atklāja, ka pastāv tieša saikne starp sapņu atcerēšanos un inteliģenci. No 2000 subjektu grupas tikai tie, kuri uzrādīja augstus rezultātus intelekta pārbaudēs, spēja atcerēties sapni. Turklāt zinātnieki atzīmē, ka sapņa sižets un tā notikumiem bagātība ir atkarīga arī no intelekta līmeņa.

Zinātnieki liek domāt, ka embriji arī sapņo. Tā kā trūkst vizuālā kontakta ar pasauli, tās var sastāvēt tikai no taustes sajūtām vai skaņām.

Visplašāko sapņu pētījumu veica psihologs Kalvins Hols. Savas prakses laikā zinātnieks savāca vairāk nekā 50 tūkstošus sapņu ierakstu.

Dažādu vecumu, kultūru, rasu un reliģiju pieaugušie un bērni fiksēja sapņus un sniedza informāciju analīzei. Pētījuma rezultāts: sieviešu sapņos vīriešu un sieviešu tēli ir pārstāvēti vienādi, bet vīrieši sapņos biežāk redz…vīriešus, apmēram 70% sapņu.

 


Jūs aizmirstat 90% sava miega. 5 minūtes pēc pamošanās jūs varat atcerēties pusi no sapņa, bet pēc 10 minūtēm jūs aizmirstat 90% no sapņa. Iespējams, tā ir ātra miega aizmiršana, kas periodiski noved mūs deja vu stāvoklī.

Platons apgalvoja, ka sapņi rodas iekšējos orgānos, konkrētāk, aknās. Filozofs to uzskatīja par sapņu avotu.

Miega zinātnieki norāda, ka miega laikā tiek izslēgta spēja atcerēties un izplatīt informāciju. Tie, kas pilnībā neatceras savus sapņus, iespējams, neatceras mulsinošo un nesakarīgo sižetu. Atmiņa nevar sakārtot informāciju un izdzēš to no RAM.

Lasi vēl: Šie veselīgie salāti noteikti patiks daudziem: garšīgi, ātri un vienkārši pagatavojami (izcili salāti ikdienai )

Cilvēki, kuri uzauguši melnbaltās televīzijas laikmetā, biežāk sapņo melnbalti.

Mēs sapņojam ik pēc 90 minūtēm, bet garākie un interesantākie sapņi nāk tikai no rīta (ilgst 35-40 minūtes).

Jūs varat iemācīties kontrolēt savu miegu. Skaidro sapņu praktizēšana palīdzēs jums skatīties savus sapņus kā seriālu, atgriežoties vietā, kur tas beidzās iepriekšējā dienā.

Sapņi mums biežāk parāda negatīvus notikumus, emocijas, neatrisinātus konfliktus. Trauksme ir vispopulārākā emocija, īpaši starp cilvēkiem, kuri reālajā dzīvē cenšas ignorēt negatīvas emocijas vai neatrisinātus konfliktus.

 

Leave a Comment