Dārzs kā rozā, pūkains mākonis: iestādiet tādu savā dārzā un visi kaimiņi jums nāks prasīt, kas tas ir par skaisto brīnumu!

Foto – ekrānuzņēmums

Smalkmatainā mulenbergija ir brīnišķīgs, spilgtas rozā krāsas dekoratīvs augs, kas izskatās kā cukurvate vai mākonis – patiešām izskatās tik iespaidīgi it kā tā būtu zīmēta animācijas filma. Taču, kā izrādās, to pavisam noteikti var ieaudzēt arī Latvijas dārzos!

Šis ir daudzgadīgais augs, kas patiesībā visai labprāt aug arī mūsu platuma grādos. Pārliecinieties – ja iestādīsiet tādu savā dārzā, visi kaimiņi nāks pie jums un prasīs, kā to ieaudzēt un kā kopt. Jo izskatās šis augs patiešām ļoti iespaidīgi.

Šis dekoratīvais augs ir patiešām īsts atradums un dārgakmens. Jums negribēsies vairs no sava dārza doties prom, jo jūs sēdēsiet un apjūsmosiet to! Patiesībā šis augs pasaulē gana sen ir diezgan populārs, taču mūsu platuma grādos savu popularitāti tas sāk tikai iegūt.

Augs izskatās kā cukurvate

Foto – ekrānuzņēmums

Smalkmatainā mulenbergija (Muhlenbergia capillaris) ir visu sajūsmas objekts – graudzāļu dzimtas zālaugs. Tas veido fenomenālus “ķekarus” un tad, kad zied, izskatās tik rozā kā cukurvate. Sākumā krūmi aug vertikāli, un auga lapas ir stingras, bet plānas.

Kad augs sāk ziedēt, un tas notiek augusta beigās vai septembra sākumā, tas pārvēršas par rozā mākoni, kas atgādina cukurvati. Augs sasniedz 60-90 cm augstumu un platumu. Ziedēšanas laikā tas var sasniegt pat 1 m augstumu.

Lasi vēl: Lai reizi par visām reizēm izdzītu zemesvēzi no sava dārzeņu dārza, jums būs nepieciešams tikai viens veļas ziepju gabaliņš

Ir pieejamas dažādas šī auga šķirnes: gan ar ziloņkaula krāsas baltiem ziediem “White Cloud”, gan arī rozā – “Pink Cloud”.

Kā to ieaudzēt?

Foto – ekrānuzņēmums

Smalkmatainā mulenbergija nav pārāk grūti ieaudzēt mūsu dārzos, taču, lai gadiem ilgi priecātos par tā skaistumu un redzētu to ziedam pilnā plaukumā, stādīšanas laikā jānodrošina piemēroti apstākļi – vieta un augsne.

Šo augu vislabāk stādīt saulainā vietā. Lai gan tas panes arī daļēju ēnu, tam ir nepieciešamas vismaz 6 stundas pilnā saulē.

Augsnei jābūt irdenai, sausai, ar neitrālu vai nedaudz skābu PH līmeni. Mulenbergijai nav nepieciešams mēslojums.

Stādīšanas laikā dobes apakšdaļā jāieber biezs smalkas grants slānis. Vislabāk to stādīt pavasarī. Visdekoratīvākais šis augs ir no augusta beigām līdz novembrim, kad tas zied.

Agrā pavasarī, pirms veģetācijas sākuma, parasti martā, krūms jānogriež īsi, apmēram 15 cm augstumā. Vasarā augu nekādā gadījumā nedrīkst griezt, jo tādējādi zaudēsiet augošās ziedkopas.

Augu var “sadalīt” pavasarī (izrakt un sadalīt sakneņus) vai sēt no rudenī savāktām sēklām.

Kādā dārzā tam patiks?

Foto – ekrānuzņēmums

Nelielā dārzā Smalkmataino mulenbergiju vislabāk stādīt atsevišķi, atklātā vietā, labi redzamā vietā no terases vai mājas logiem, vai tuvu mājas ieejai. Arī celiņu tuvums ir laba vieta šim fenomenālajam augam – tikai jāņem vērā, ka ziedēšanas laikā augs aizņem vairāk vietas nekā sezonas sākumā.

Ja jums ir vairāk vietas, ieteicams stādīt Smalkmataino mulenbergiju lielākās grupās. Šī suga ir piemērota arī joslu veidošanai, piemēram, gar baseina vai dīķa krastiem (bet sausās vietās) un stādīšanai lielos konteineros (bet šeit var rasties problēmas ar tās pārziemošanu).

Pateicoties tās pūkainajiem, fantastiskajiem ziediem un neparastajam skaistumam, Smalkmataino mulenbergiju ir vērts izmantot dobju veidošanai “sajūtu” dārzos.

Leave a Comment