Vai pērkona, zibens negaisa laikā drīkst runāt pa telefonu

Pastāv uzskats, ka zibens spēriena iespējamība palielinās, ja runā pa tālruni. Vai tā tiešām ir taisnība?

Mēdz teikt, ka strādājošs mobilais tālrunis “pievelk” zibeni, tāpēc pērkona negaisa laikā nekad nevajadzētu lietot telefonus. Mēģināsim noskaidrot, vai tas tā ir.

Ir gadījumi, kad pērkona negaiss trāpa pa telefonu

Diemžēl vēsturē ir zināmi daudzi gadījumi, kad zibens trāpījis cilvēkam, kurš runājis pa mobilo tālruni. man personīgi ir viens zināms gadījums. Pērkona negaisa laikā viens strādnieks patvērās zem koka un nolēma piezvanīt. Zibens iespēra kokā, un tad izlāde trāpīja telefonam un izgāja cauri vīrietim. Bet vai var teikt, ka tas bija tālrunis, kas piesaistīja zibeni? Varbūt izlāde būtu izgājusi caur viņu, pat ja nebūtu mobilā tālruņa.

Daudz kur var atrast informāciju par šo tēmu, kad zibens iespēris cilvēkā, runājot pa telefonu.

Kur zibens sper un vai tas “mērķē” uz tālruni?

Lai saprastu, vai pērkona negaisa laikā var runāt pa telefonu, ir svarīgi izprast zibens būtību. Pērkona negaisa laikā (ne vienmēr kopā ar lietu) starp zemes virsmu un negaisa mākoni rodas elektrostatiskais lauks, kas izraisa uz zemes vai tās tuvumā esošo objektu polarizāciju. Gaiss ir dielektriķis, bet lietus laikā vai vienkārši mitrā laikā tā vadītspēja palielinās. Kad objekts uz zemes uzkrāj lādiņu (spriegojumu) un tas pārsniedz spriegumu gaisā (sabrukums), veidojas izlāde un objektā iesper zibens.

Bet vai viedtālrunis var radīt tik statisku lauku un ar tādu polarizāciju, ka tieši tajā notiek sabrukums? Viņš to nevar izdarīt pats. Mobilā tālruņa lauka stiprums ir tik zems, ka būtībā tas ir niecīgs. Protams, izsaukuma brīdī elektrostatiskā lauka stiprums palielinās, bet ne tik daudz, lai piesaistītu zibeni. Turklāt lielākajai daļai tālruņu ir plastmasas korpuss, kas pats par sevi ir dielektrisks.

Pērkona negaisā tālu no pilsētas bīs***s ir nevis pats telefons, bet gan tā saimnieka vēlme kāpt augstāk, lai signālu varētu labāk uztvert…

Lasi vēl: Es katru mēnesi ģimeni lutinu ar garšīgo torti “Mazulīte”; Pats labākais, ka viņu nevajag cept

Tomēr daži fiziķi norāda, ka mobilais tālrunis joprojām var izraisīt zibens spērienu, taču tam ir jāievēro divi nosacījumi:

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Leave a Comment