Spānija piešķir zaļo gaismu gandrīz 300 atjaunojamās enerģijas projektiem ar 17 miljardu eiro investīcijām

Spānijas valdība ir atļāvusi būvēt gandrīz 300 atjaunojamās enerģijas projektus ar kopējo jaudu vairāk nekā 28 gigavati, kas palīdzēs valstij sasniegt vērienīgos zaļās enerģijas mērķus, 29. jūlijā paziņoja Spānijas valdība.

Projekti, kuru kopējais ieguldījumu apjoms būs vairāk nekā 17 miljardi eiro (18,4 miljardi ASV dolāru), galvenokārt ietver fotoelementu elektrostacijas, kā arī 43 vēja parkus un vienu hidroelektrostaciju, teikts Enerģētikas ministrijas paziņojumā.

Izmantojot savus saulainos līdzenumus, vējainos kalnu nogāzes un strauji tekošās upes, Spānija plāno līdz 2030. gadam palielināt no atjaunojamajiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas īpatsvaru līdz 81 % no kopējā enerģijas apjoma (tagad tas ir aptuveni 50 %).

Spānijas energoresursu cenas, tāpat kā daudzās citās Eiropas valstīs, ir bijušas pakļautas ievērojamām svārstībām, ko izraisījuši vairāki faktori, piemēram, globālās enerģijas tirgus izmaiņas, situācija Ukrainā un pāreja uz atjaunojamo enerģiju. Pēdējos gados enerģijas cenas Spānijā ir palielinājušās, īpaši elektrības un dabasgāzes cenas.

Elektrības cenas Spānijā ir augstas, un tās ir pakļautas tirgus svārstībām, jo īpaši tāpēc, ka valsts paļaujas uz importētu dabasgāzi, ko izmanto elektrības ražošanai. Cenas ietekmē arī pieprasījuma un piedāvājuma dinamika, kā arī klimata faktori, piemēram, sausums, kas ietekmē hidroenerģijas ražošanu.

Dabasgāze ir būtisks energoresurss Spānijā, un tās cena ir būtiski pieaugusi, īpaši saistībā ar ģeopolitisko spriedzi. Tā kā Spānija lielu daļu gāzes importē, tās cenas ir cieši saistītas ar starptautisko tirgus situāciju.

Lai gan Spānija aktīvi attīsta atjaunojamo enerģiju sektorus, piemēram, saules un vēja enerģiju, investīciju izmaksas un infrastruktūras attīstība ietekmē kopējās enerģijas cenas. Tomēr ilgtermiņā šie ieguldījumi varētu samazināt enerģijas izmaksas un padarīt tās stabilākas.

Apstiprinātie projekti palīdzēs ne tikai samazināt valsts atkarību no fosilajiem kurināmajiem, bet arī veicināt ekonomikas atveseļošanu un radīt jaunas darba vietas. Paredzams, ka šo projektu realizācija veicinās tehnoloģiju inovācijas, infrastruktūras attīstību un veidos pamatu ilgtspējīgai enerģētikas nozarei Spānijā.

Šie projekti ir daļa no plašāka Eiropas Savienības mērķa kļūt par klimatneitrālu reģionu līdz 2050. gadam, un tie uzsver Spānijas apņemšanos būt līderiem atjaunojamās enerģijas jomā.

 

Leave a Comment