Vai jūsu ķirši zied, bet nenes augļus? Lūk, ko jūs darāt nepareizi

Dārznieki bieži saskaras ar situāciju, kad ķirši pēc bagātīgas ziedēšanas nedod augļus. Tajā pašā laikā ārēji koki izskatās diezgan spēcīgi un veseli.

Vairumā gadījumu mēģinājumi atrisināt šo problēmu ir neefektīvi. Nereti nepalīdz pat īpaši barojošs mēslojums.

Veicot vairākus pētījumus, eksperti ir noskaidrojuši, ka ķiršu augļu trūkumu var saistīt ar dažiem noteiktiem faktoriem.

Audzējamā ķiršu šķirne pat nespēj apputeksnēties

Eksperti norāda, ka šādi koki ir pašsterili. Patiesībā šī problēma ir ļoti izplatīta, un tas nozīmē, ka, apputeksnējot ar savas šķirnes putekšņiem, nenotiek apaugļošanās. Šādiem kokiem ir vajadzīgi citu sugu kaimiņi. Tiem nepieciešams putekšņu avots no cita ķiršu koka, lai nodrošinātu augļu veidošanos. Ja tuvumā nav piemērota apputeksnētāja, koks ziedēs, bet augļus nedos.

Dārzkopjiem ir risinājums šajā situācijā. Stādiet vairākus ķiršu kokus dažādu šķirņu tuvumā, lai nodrošinātu savstarpēju apputekšņošanu. Pārliecinies, ka šķirnes ir saderīgas apputekšņošanai.

Nepiemēroti laika apstākļi

Ziedēšanas laikā sals var bojāt ziedus vai augļaizmetņus, izraisot to nespēju attīstīties par augļiem. Bet pārāk auksts vai lietains laiks var samazināt apputeksnējošo kukaiņu aktivitāti. Ilgstošas lietavas un neparasti zemas temperatūras ziedēšanas laikā neļauj bitēm lidot. Lai tās piesaistītu dārzā, koku vainagi jāapsmidzina ar saldu ūdeni.

Šajā gadījumā risinājums ir aizsargāt kokus no sala, izmantojot pārklājus vai stādīt kokus vietā, kur ir mazāks sala risks. Stādi ķiršu kokus vietā, kur tie saņems pietiekamu saules gaismu un ir labi aizsargāti no vējiem.

Lasi vēl: Kas jums jādara ar kāpostiem jūlija beigās un augusta sākumā, lai raža neliktu vilties: 6 vienkārši noteikumi

Kaites

Neizslēdziet slimību iespējamību. Piemēram, ķiršu koki neveido augļus kokumikozes un moniliju puves gadījumā. Slimības, piemēram, ķiršu lapu pūšana vai kaitēkļi, var vājināt koku un traucēt augļu veidošanos.

Regulāri pārbaudiet kokus un veiciet nepieciešamos pasākumus slimību un kaitēkļu kontrolei, piemēram, izmantojot fungicīdus vai insekticīdus.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Koku vecums un stāvoklis

Dažiem ķiršu kokiem var būt nepieciešami vairāki gadi, lai sāktu ražot augļus. Nepareiza apgriešana var izraisīt ziedu pumpuru noņemšanu vai pārmērīgu veģetatīvo augšanu.

Pagaidiet, kamēr koks sasniedz briedumu. Izmantojiet pareizas apgriešanas metodes, lai stimulētu ziedu un augļu veidošanos.

Leave a Comment