Ko absolūti nevajadzētu darīt, vārot kartupeļus. Katra otrā mājsaimniece pieļauj šīs kļūdas

Kartupeļi ir viens no populārākajiem un pieejamākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Tos vāra, cep, pievieno zupām un salātiem. Bet ne visi zina, kā pareizi pagatavot kartupeļus, lai tie maksimāli saglabātu uzturvielas un garšu.

Šeit ir daži padomi, ko nevajadzētu darīt, vārot kartupeļus:

1. Kartupeļus liek aukstā ūdenī. Šī ir visizplatītākā mājsaimnieču kļūda. Auksts ūdens izskalo no bumbuļiem cieti un vitamīnus, kā rezultātā kartupeļi kļūst mazāk garšīgi un veselīgi.

Tāpēc kartupeļi jāliek verdošā ūdenī. Kraso temperatūras izmaiņu dēļ cietei nav laika izskaloties, un kartupeļi izrādās drupināti un nav ūdeņaini.

2. Sāli kartupeļus vārīšanas sākumā. Sāls palēnina gatavošanas procesu, tāpēc to vajadzētu pievienot tikai vārīšanas beigās, kad kartupeļi ir gandrīz gatavi. Pretējā gadījumā kartupeļi gatavosies ilgi un var pārcepties un pārvērsties kartupeļu biezenī.

 

3. Vāra kartupeļus lielā ūdens daudzumā. Jo mazāk ūdens tiek izmantots, jo vairāk barības vielu saglabāsies kartupeļos. Ideāls ūdens daudzums ir tad, kad tas pārklāj kartupeļus par 1-2 centimetriem.

4. Vāra kartupeļus ilgāk nekā nepieciešams. Pārgatavoti kartupeļi zaudē garšu un labvēlīgās īpašības. Tāpēc ir svarīgi ievērot gatavošanas laiku. Jauniem bumbuļiem pietiek ar 15-20 minūtēm, bet veciem – 25-30 minūtēm.

5. Pirms gatavošanas kartupeļiem noņemiet mizas. Kartupeļu mizās ir daudz noderīgu vielu, tāpēc pirms vārīšanas tās nedrīkst noņemt. Vislabāk kartupeļus vārīt ar mizu un pēc vārīšanas nomizot. Tas maksimāli saglabās uzturvielas un garšu.

6. Neizmetiet ūdeni pēc kartupeļu vārīšanas. Ūdenī, kurā vārīti kartupeļi, ir daudz noderīgu vielu. To var izmantot zupu, mērču un citu ēdienu pagatavošanai.

Lasi vēl: Šī 27 gadus vecā sieviete vienlaikus dzīvo Rīgas dzīvoklī ar trim vīriešiem. Viņa paskaidro kāpēc un kā tas izskatās

Ievērojot šos vienkāršos padomus, jūs varat pagatavot perfektus kartupeļus, kas saglabās visas savas derīgās īpašības un garšu.

 

Leave a Comment