Krabju nūjiņas: no kā tās patiesībā ir izgatavotas

Protams, daudzi zina, ka krabju nūjiņas nav krabju gaļa, bet gan krāsaina zivju maluma gaļa. Taču ne viss ir tik vienkārši, kā šķiet.

Mēģināsim šodien kopā saprast, kas slēpjas zem pazīstamā nosaukuma?

Krabju gaļas klātbūtni sastāvā ir grūti pārbaudīt

Izrādās, ka krabju nūjiņas patiesībā ir surimi. Tā ir tāda sasmalcināta balto zivju fileja. Var izmantot, piemēram, pollaku, heku un citas. Tām obligāti jāpievieno ciete, sāls, cukurs un citas sastāvdaļas. Lai iegūtu parasto konsistenci, fileju samaļ. Pēc tam to izlaiž caur speciālu centrifūgu, atdalot lieko ūdeni.

Tikai pēc tam masai pievieno cieti, olu baltumu, augu eļļu, biezinātājus un konservantus. Tas ir nepieciešams, lai pagarinātu produkta derīguma termiņu. Un, lai nūjiņas kļūtu “kraukšķīgas”, izmanto aromatizētājus, garšas pastiprinātājus un krāsvielas. Visbiežāk izmanto karmīnu un karaginānu, retāk papriku.

Krabju nūjiņas ražo no zivīm

Ko var pateikt par to, cik labvēlīgas ir krabju nūjiņas? Aplūkosim arī to. Galu galā, lai gan krabju nūjiņas ir salīdzinoši lēts olbaltumvielu avots, tās ir grūti uzskatīt par noderīgu produktu. Jums droši vien ir jautājums: kāpēc? Izrādās, ka lētās nūjiņās zivju maltā gaļa bieži tiek aizstāta ar sojas proteīnu, kas padara tās mazāk uzturvielām bagātas un ne gluži “krabju”.

Jāatzīmē arī tas, ka cietes, ūdens un citu sastāvdaļu daudzums surimi un gatavajās nūjiņās nav standartizēts. Tāpēc olbaltumvielu saturs var ievērojami atšķirties (no 3 līdz 15 % salīdzinājumā ar 15-17 % svaigās mintajās). Turklāt lielāko daļu krabju nūjiņu kaloriju veido ogļhidrāti, nevis olbaltumvielas. Turklāt tajās var būt augsts nātrija saturs (līdz 2,5 % 100 g). Liela nozīme ir arī garšas piedevām. Aromatizētāji un garšas pastiprinātāji, kuru daudzums nav ierobežots, var negatīvi ietekmēt fizisko labsajūtu.

Lasi vēl: Kā efektīvi ietaupīt naudu: miljardiera Vorena Bafeta noslēpumi

Krabju nūjiņu cena nav pamatota

Kā ir ar to cenu? Vai to cena ir pamatota? Nav noslēpums, ka krabju nūjiņas bieži tiek pozicionētas kā lēta alternatīva jūras veltēm. Tomēr, salīdzinot ar pieejamām zivīm, piemēram, pollaks, tās ir daudz dārgākas. Par 4-6 eiro var iegādāties kilogramu krabju nūjiņu, savukārt kilograms svaigi saldēta pollaka izmaksās aptuveni 3,5 eiro, bet fileja bez ādas – 4,5 eiro.

Un kā ir ar krabju sastāvu? Izrādās, ka nūjiņu cena nav pamatota, jo fakts ir tāds, ka pārbaudīt, vai sastāvā ir krabji un cik procentu ir, var tikai laboratorijā. Arī iepriekš tika veikti šādi pētījumi. Ne visi eksemplāri, uz kuriem bija rakstīts “ar krabju piedevu”, izturēja pārbaudi. Patiesībā dažos no tiem krabju sastāvā vispār nebija. Tāpēc jums vajadzētu būt uzmanīgiem un divreiz pārdomāt, vai ir vērts par to pārmaksāt.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Krabju nūjiņas jāizvēlas ar dabisku sastāvu

Kā izvēlēties kvalitatīvas nūjiņas? Ja esat nolēmis nobaudīt krabju salātus, izvēlieties nūjiņas ar dabīgu sastāvu. Saraksta augšgalā ir jābūt surimi. Jo lielāks olbaltumvielu saturs, jo labāk. Labāk pievērst uzmanību arī tam, lai tajās nebūtu sojas proteīna.  Ļoti svarīgi ir arī dabīgie aromatizētāji un krāsvielas.

 

Leave a Comment