Jūs nevarat gulēt uz tā: 5 pazīmes, ka ir pienācis laiks izmest jūsu spilvenu

Daudz kas ir atkarīgs no spilvena. Tas var sniegt mums komfortu nakts atpūtas laikā, iespēju labi izgulēties un no rīta justies enerģijas pilnam, vai arī var sabojāt visu atpūtu. Mēs esam apkopojuši jums 5 pazīmes, kas var palīdzēt saprast, ka ir laiks izmest spilvenu.

Viņš jums kalpo vairākus gadus

Spilvenam ir savs “derīguma termiņš”, pat ja ražotājs to nenorāda uz iepakojuma. Piemēram, spilveni ar dabīgu pildījumu – dūnu un spalvu – “dzīvo” vismazāk: tos ieteicams lietot ne ilgāk kā divus gadus. Bet produkti ar modernām sintētiskām pildvielām, piemēram, šķiedru, holofiberu, sintētisko polsterējumu, Holfitex, var kalpot līdz 5 gadiem, bet ar nosacījumu, ka jūs par tiem rūpējaties.

Saskaņā ar Amerikas akadēmijas datiem, cilvēks katru dienu zaudē 30 000 līdz 40 000 ādas šūnu. Kad cilvēks guļ, tie visi sakrājas uz gultas veļas.

Tāpēc Ziemeļkarolīnas Miega institūta speciālists doktors Roberts Oksmans iesaka spilvenu nomainīt ik pēc sešiem mēnešiem vai regulāri mazgāt veļas mašīnā vai ķīmiski tīrīt.

 

Viņš nav formā

To, ka ir pienācis laiks mainīt spilvenu, var noteikt pēc tā formas. Piemēram, tā deformējās, kļuva plakans, kunkuļains. Lai ērti apgultos, tas ir nepārtraukti jāslauka – tā ir skaidra zīme, ka tas jau ir nokalpojis.

Varat veikt testu: salokiet spilvenu uz pusēm un turiet to šajā stāvoklī apmēram minūti, un pēc tam atlaidiet to. Ja tas uzreiz ieguva sākotnējo formu, tad tas ir labs rādītājs. Bet, ja nē, tas ir jāmaina.

Tas ir īpaši kaitīgi, ja spilvens ir kļuvis plakans. Saskaņā ar Anne Romaker, MD, medicīnas profesore un Sinsinati Universitātes centra miega  centra direktore, spilveni laika gaitā zaudē savu stingrību, padarot tos mazāk atbalstot kaklu. Dr Romaker iesaka katru nakti apgriezt spilvenu otrādi, lai jūs negulētu uz viena sāna — tas palīdzēs saglabāt tā stingrību ilgāk.

 

Jūs nesaņemat pietiekami daudz miega

Ja pamostaties ar sāpēm plecos, mugurā vai kaklā, tā var būt arī pazīme, ka jums ir jāizmet spilvens. Šajā gadījumā problēma var būt ne tikai tajā, ka tas ir novecojis un vairs netur formu, bet arī tajā, ka sākotnēji izvēlējāties nepareizu produktu, kas nepietiekami atbalsta kaklu. Labs spilvens ir tāds, kas nodrošina pareizu ķermeņa stāvokli guļot.

Varbūt jums ir nepieciešams anatomisks spilvens. Anatomiskie spilveni ietver tā sauktos formas modeļus, kuru funkcija ir novērst sāpju sindromus.

Formas spilveni ir izgatavoti no sintētiskiem materiāliem, kas atbilst jūsu kakla un mugurkaula izliekumiem. Piemēram, tas varētu būt latekss vai atmiņas putas. Šādi produkti atvieglo kakla muskuļus un palīdz mazināt nogurumu. Forma var būt dažāda: rullīšu, pakava formā, viļņota ar diviem rullīšiem, ar padziļinājumu plecam, zvaigznes formā.

 

Lasi vēl: Izskan varbūtība, ka jau rīt Latviju sasniegs postošāka vētra nekā vakar Bauskā – kuri reģioni ir iekļauti?

Spilvenam ir nepatīkama smaka

Nepatīkamu smaku var izraisīt pelējums, ja telpā ir augsts mitrums vai spilvens nav pareizi uzglabāts, kā arī sviedri, baktērijas, sēnītes. Tas skaidri norāda, ka produkta lietderīgās lietošanas laiks ir beidzies. Gulēt uz šāda spilvena ir ne tikai neērti, bet arī bīstami.

 

Jūsu kaites ir saasinājušās

Šis ir ļoti svarīgs punkts. Ja jūtat, ka jums ir pasliktinājusies pašsajūta noteikti vajadzētu sākt ar spilvena maiņu.

 

Leave a Comment