Eksperts pastāstīja, kuros gadījumos nevajag atbildēt uz tālruņa zvanu, paskatoties tikai uz ienākošo numuru

Latvijā un daudzās citās Eiropas valstīs iedzīvotāji masveidā sūdzas par nevēlamiem zvaniem – dienā šādu zvanu skaits var sasniegt pat vairākus desmitus.

Daži cilvēki nemaz neceļ klausuli, saņemot zvanus no nezināmiem numuriem, daži cenšas atbildēt uz visiem zvaniem, bet citi pat iestata tālruni klusuma režīmā.

Pēc ienākošā numura ne vienmēr var saprast, vai celt klausuli vai ne. Mēģināsim izprast šo problēmu nedaudz dziļāk un lūkosim, kā panākt, lai nekaunīgie spamotāji vai krāpnieki tev zvanītu iespējami mazāk.

Tātad, iedomāsimies situāciju, kad tu saņem zvanu un tālruņa ekrānā redzi nepazīstamu numuru. Kādi pasākumi jāveic tālāk?

Uzreiz teikšu, ka numurs var būt jebkāds, bet zvanītājs var būt gan robots, gan cilvēks no jebkuras vietas pasaulē.

Kā zināms, mūsdienu IP telefonija darbojas neatkarīgi no reģiona – ar pavisam vienkāršu manipulāciju palīdzību iespējams iegūt tālruņa numuru gandrīz jebkurā valstī un veikt zvanus, izmantojot to. Precīzāk, šis numurs izgaismosies tās personas tālruņa ekrānā, kurai zvana.

Citu valstu numuri

Valsts kods Latvijai ir +371. Ja redzi numuru ar atšķirīgu kodu, tad tev zvana no citas valsts. Šajā gadījumā nekavējoties jāizdomā, kas tas varētu būt? Ja tev nav radinieku ārzemēs, klausuli nevajadzētu celt.

Taču gadās, ka šādu numuru izmanto lieli resursi. Piemēram, ja esi reģistrējies kādā lielā tiešsaistes vietnē un atstājis tur savu kontaktinformāciju. Lai gan vietne var būt latviešu valodā, tas nenozīmē, ka tā nav legāli reģistrēta ārzonā, kur uzņēmumam ir birojs – šādi zvani var noderēt.

Apmēram pirms pieciem gadiem biju reģistrēts resursā, kas veltīts datoriem un aktīvi piedalījos diskusijās. Man piezvanīja no šīs vietnes, neatceros, vai no Lietuvas vai Igaunijas, un teica, ka esmu uzvarējis konkursā. Es tam neticēju, kamēr neiegāju savā personīgajā kontā.

Bet tā notiek ļoti reti, un, ja tev patiešām zvana no citas valsts un saka, ka esi kaut ko laimējis, tad diezgan droši var apgalvot, ka tā ir krāpniecība.

No tevis paša atkarīgs, vai atbildēt no numura citā valstī. Bet, visticamāk, šāds zvans neko noderīgu tev nedos.

Lasi vēl: Tiek nosaukts laimīgo sieviešu vārdu tops. Tiek uzskatīts, ka viņām viss iet no rokas

 

Nav numura

Gadās, ka tavs telefons zvana, bet numurs neuzrādās. Ekrānā ir rakstīts “nav numura” vai kaut kas tamlīdzīgs. Šajā gadījumā pavisam noteikti nevajadzētu celt klausuli – visticamāk, tas būs spams vai persona, kas aktivizējusi pakalpojumu “Numura slēpšana”.

Bet šeit ir viltība – vairumā gadījumu numuru iespējams apskatīt, pasūtot zvana datus mobilā operatora personīgajā kontā.

 

Leave a Comment