Čīle analizēs 81 privāto priekšlikumu un līdz 2026. gadam plāno īstenot četrus vērienīgus litija projektus

Čīles amatpersonas ir paziņojušas, ka izskatīs 81 priekšlikumu par litija projektiem, tādējādi valsts ir uz pareizā ceļa, lai līdz 2026. gada beigām pārsniegtu mērķi – četrus jaunus projektus, lai gan joprojām nav skaidrības par to, kā šis process virzīsies uz priekšu.

Saskaņā ar valdības mērķiem palielināt ražošanu, Čīle aprīlī aicināja iesniegt priekšlikumus vairāk nekā divos desmitos sāls plakņu, kurās atrodas bateriju metāls. Šobrīd Čīle ir otrais ražotājs pasaulē, un ražošanu nodrošina tikai divi uzņēmumi – Čīles SQM un ASV uzņēmums Albemarle.

Jaunos projektos ieinteresētie uzņēmumi lielākoties ir no Čīles, kā arī no Kanādas, Austrālijas, Šveices, ASV, Ķīnas, Singapūras, Anglijas, Vācijas un Indijas, norādīja amatpersonas.

Uzņēmumi, kuru nosaukumus amatpersonas atteicās nosaukt, iesniedza priekšlikumus par 16 sālsūdens atradnēm vairākos reģionos, kā arī par cita veida litiju saturošām atradnēm.

Valdība nākamajā mēnesī paziņos par litija ieguves līgumu piešķiršanas procesu un, iespējams, nākamā gada aprīlī vai maijā sniegs jaunāko informāciju par projektiem, teica finanšu ministrs Mario Marsels.

Derīgo izrakteņu ieguves ministrija paziņojumā norādīja, ka, plānojot līgumu piešķiršanu, tā izvērtē dažādus faktorus, tostarp finansiālās iespējas, paredzamo gada ražošanas apjomu, plānoto tehnoloģiju un pieredzi ieguves jomā.

Daži nozares dalībnieki apgalvo, ka joprojām trūkst skaidrības par to, kā tiks piešķirti litija līgumi un kā valdība rīkosies īpašumtiesību pārklāšanās gadījumos, ņemot vērā, ka daudzos apgabalos jau ir piešķirtas koncesijas citiem metāliem, nevis litijam.

SONAMI, Čīles otrā lielākā kalnrūpniecības asociācija, otrdien pirms valdības paziņojuma publicētajā ziņojumā norādīja, ka iepriekšējie kalnrūpniecības amatpersonu paziņojumi ir radījuši vairāk jautājumu nekā atbilžu, jo īpaši saistībā ar īpašumtiesību pārklāšanos un jauno tehnoloģiju, kas pazīstama kā tiešā litija ieguve (DLE).

Marsels sacīja, ka pēc tam, kad pagājušajā mēnesī valdība saņēma priekšlikumus, pabeigtais pretendentu saraksts ir spēcīgāks, nekā gaidīts, un tas varētu palīdzēt Čīlei ātrāk attīstīt jaunus projektus līdz 2026. gada mērķim. Prezidenta Gabriela Boriča administrācija beigsies tā paša gada martā.

Boriks ir centies palielināt valsts lomu valsts litija rūpniecībā, jo īpaši Atakamas sāls plaknes teritorijā, kur litija koncentrācija ir visaugstākā pasaulē, vienlaikus piedāvājot mazāk izpētītas atradnes privātiem attīstītājiem.

Leave a Comment