Visa un Mastercard pagarina ārpus ES esošo karšu komisijas maksu ierobežojumus līdz 2029. gadam

Visa un Mastercard pagarinās karšu komisijas maksu ierobežojumus vēl par pieciem gadiem līdz 2029. gadam, piektdien paziņoja Eiropas Komisija.

Visa, kas ir pasaulē lielākais maksājumu tīkla operators, un tās tuvākais konkurents Mastercard 2019. gadā vienojās par 0,2 % komisijas maksas ierobežojumu debetkaršu maksājumiem veikalos ārpus ES un 0,3 % komisijas maksas ierobežojumu kredītkaršu maksājumiem, lai noregulētu ES pretmonopola izmeklēšanu un izvairītos no lieliem sodiem.

Maksu ierobežojumi beigsies šā gada novembrī. Šāds solis tika sperts pēc ilgstošas ES konkurences tiesību aizsardzības iestādes izmeklēšanas, ko izraisīja 1997. gadā saņemta sūdzība no uzņēmējdarbības lobija EuroCommerce.

Komisija, kas darbojas kā ES pretmonopola uzraudzības iestāde, paziņoja, ka abi uzņēmumi brīvprātīgi piekrita turpināt noteikt maksu ierobežojumus arī pēc 2024. gada.

“Starpreģionālās starpbanku komisijas maksas par debetkaršu un kredītkaršu darījumiem saskaņā ar šīm shēmām tiks ierobežotas vēl uz pieciem gadiem līdz 2029. gada novembrim,” teikts paziņojumā.

“Par karšu klātienes (bezsaistes) darījumiem komisijas maksas saglabāsies ierobežotas 0,2 % apmērā debetkartēm un 0,3 % apmērā kredītkartēm. Attiecībā uz darījumiem bez kartes klātbūtnes (tiešsaistē) maksimālās maksas saglabāsies 1,15 % debetkartēm un 1,5 % kredītkartēm,” teikts paziņojumā.

Visa norādīja, ka pagarinātie komisijas maksu griesti nodrošina tirgus noteiktību attiecībā uz starpreģionu savstarpējās apmaiņas likmēm.

“Saistībās, par kurām 2019. gadā panākta vienošanās ar EK, un šajā jaunajā Saistībā ir atzīts, ka pārrobežu, e-komercijas darījumi būtiski atšķiras no maksājumiem veikalos,” e-pasta vēstulē norādīja uzņēmums.

Visa un Mastercard nosaka un iekasē starpbanku komisijas maksu, kas pazīstama arī kā svipe maksa, no tirgotājiem, kuri pieņem to debetkartes un kredītkartes. Šīs maksas rada peļņu bankām un citiem karšu izdevējiem.

Tomēr ES tiesībaizsardzības iestāde brīdināja, ka tā sāks izmeklēšanu, ja atradīs konkrētus pierādījumus tam, ka pašreizējie ierobežojumi vairs nebūtu piemēroti.

 

Leave a Comment